Nizozemska je dodijelila prošlog mjeseca tvrtki BAE Systems ugovor za testiranje i provjeru sustava aktivne zaštite Iron Fist (APS) na svojim CV90 pješačkim borbenim vozilima.

IMI Systems Iron Fist koristi radar za otkrivanje, praćenje i presretanje granata i protutenkovskih projektila između ostalog. IMI Sustavi je bivši Israeli Military Industries.

Američka vojska je također u postupku procjene Iron Fist za eventualnu ugradnju na borbena vozila, dijelom potaknuta mogućnošću da je Rusija ispred SAD-a kada je u pitanju oklopna zaštita.

BAE nije otkrio u priopćenju tvrtke iznos ugovora za integraciju Iron Fist na BAE Systems vozila.

Testna faza će kvalificirati APS protiv specifičnih ugroza koje određuje nizozemsko ministarstvo obrane, što će doprinijeti odluci o sljedećoj fazi programa početkom 2018. godine, rekao je Hans de Goeij, voditelj projekta nizozemske “Defence Materiel Organisation”.

Ukoliko nizozemska vlada odluči nastaviti s Iron Fistom, ona će biti prva zemlja unutar NATO saveza koja će imati APS na borbenim vozilima, tvrdi BAE Systems.

Američka vojska očekuje da bi ključne odluke na putu prema integriranju APS na različitim borbenim vozilima trebala donijeti sljedećeg ljeta. APS bi trebao biti postavljen na Bradley i Stryker borbena vozila.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)