BAE Systems je osvojio AUD35 bilijuna (USD25.9 milijardi) vrijedan ugovor na australskom natječaju za isporuku devet fregata sljedeće generacije posebno dizajniranih za protupodmorničko ratovanje, što predstavlja najveći mirnodopski mornarički program gradnje vojnih brodova u zemlji.

Formalno objavljujući odabir tvrtke za 6900 tona teške Type26 Global Combat Ship (GCS) 29. lipnja, premijer Malcolm Turnbull je rekao da će brodovi, buduće klase Hunter, osigurati Australiji u sklopu Projekta Sea 5000 „ pomorske sposobnosti koje će poduprijeti našu sigurnost desetljećima koja dolaze “.

„Hunter klasa će pružiti australskim obrambenim snagama najveću razinu ubojitosti i odvraćanja u razdobljima globalne nesigurnosti”, Turnbull je rekao.

“Klasa Hunter će želi imati sposobnost obavljanja različitih misija samostalno ili kao dio skupine, sa dovoljno doplova i izdržljivosti za operacije u cijeloj regiji. Fregate stoga žele imati fleksibilnost za podupiranje nevojnih misija u sklopu humanitarne pomoći i ublažavanja posljedica katastrofe “, dodao je.

Odabran je britanski dizajn nakon dužeg evaluacijskog procesa ASW varijanti u kojem su sudjelovale i fregate FREMM ponuđene od talijanskog Fincantierija, te F-100 Alvaro de Bazan klasa fregate koju je predložila španjolska Navantia.

Planirani početak zamjene osam fregata klase Anzac Kraljevske australske mornarice (RAN) je 2027-28, a novu klasu Hunter će graditi ASC Brodogradnja iz Osbornea na periferiji Adelaida. Turnbull je kazao kako će program stvoriti 4.000 radnih mjesta u Australiji, a sadržaj domaće industrije procjenjuje se na 65-70%.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)