Britanska vlada dala je zeleno svjetlo tvrtki BAE Systems za izgradnju tri fregate za protupodmorničko ratovanje Type 26 u vrijednosti 4,9 milijardi američkih dolara, priopćio je ministar obrane Michael Fallon.

Ugovor je prvi u nizu za ukupno osam ratnih brodova koji bi trebali biti isporučeni Kraljevskoj ratnoj mornarici kako bi zamijenili trenutne fregate Type 23 u pratnji novog nosača zrakoplova Queen Elizabeth, te za zaštitu flote nuklearnih podmornica dok isplovljavaju ili uplovljavaju u matične baze u Škotskoj.

Ministarstvo obrane nije navelo precizne vremenske rokove za isporuku novih brodova, no glasnogovornik BAE Systems je izjavio je kako bi brod trebao biti preuzet od strane Kraljevske ratne mornarice sredinom 2020. godine.

To bi upućivalo na kašnjenje od nekoliko godina u odnosu na prvotne planove. Kraljevska mornarica je prvotno trebala preuzeti 13 fregata Type 26, ali pet brodova je izbačeno iz Strateškog pregleda obrane 2015. godine. Alternativno, ovih pet bi moglo biti nadomješteno novom fregatom opće namjene Type 31. Taj projekt je još nedifiniran, te nema novca za njegovu realizaciju.

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)