BAE Systems i Helios Global Technologies dogovorili su zajednički razvoj tehnologije zaštitnih prsluka napunjenih gel-tekućinom, koje su tvrtke najavile 1. lipnja. Financijski uvjeti nisu otkriveni. Sporazum je posebno osmišljen kako bi unaprijedio tehnologiju za kanadske postrojbe. Helios provodi velik dio svojih istraživanja preko Sveučilišta British Columbia.

Koncept uključuje sloj gela unutar zaštitnog omotača od kevlara koji je dizajniran tako da učinkovitije troši energiju metaka od samih vlakana. Nadamo se da bi rješenje moglo osigurati lakšu opciju od kombinacije vlakana i teških krutih ploča koje su bile korištene u prošlosti.

Težina zaštitinih prsluka postaje problem za snage suočene s prijetnjom improviziranih eksplozivnih naprava. Osim brojnih baterija koje su moderni vojnici prisiljeni nositi, pokazalo se da je povećana težina umanjila sposobnost manevriranja vojnika. Tekuću tehnologiju i dalje treba razvijati, ali s Heliosom u partnerstvu s BAE Systems, koncept bi trebao dobiti punu priliku za testiranje kao uvjerljiv način za smanjenje težine.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)