Bell Helicopter je potpisao Memorandum o razumijevanju (MoU) s rumunjskom tvrtkom IAR – Ghimbav Brasov Group za potencijalnu potporu jurišnim helikopterima AH-1Z Viper. Memorandum o razumijevanju, objavljen 14. studenog, obuhvaća moguće održavanje, popravak i remont (MRO) AH-1Z koji bi trebao biti nabavljen od strane rumunjske vlade.

Rumunjsko ratno zrakoplovstvo (RoAF) trenutno raspolaže sa 37 lokalno proizvedenim IAR-330 Puma taktičkim helikopterima, od kojih je oko njih 20 višenamjenskih SOCAT inačica modificiranih tako da nose 20mm top i Spike protutenkovske rakete. Dok Rumunjska još mora pokrenuti formalni natječaj za njihovu zamjenu, tvrtke se počinju pozicionirati za eventualne zahtjeve. Prije nego je Bell potpisao MoU s IAR – Ghimbav Brasov Group, Airbus Helicopters su otvorili novu 10000 m2 tvornicu u Brasovu gdje bi se proizvodio H215.

Rumunjska je jedna od brojnih zemalja istočne Europe koje Bell Helicopter cilja kao potencijalne buduće kupce za AH-1Z Viper i UH-1Y Viper platforme. U svibnju, tvrtka je potpisala Memorandum sa MPI Grupe u Pragu kao dio šire strategije za prodaju UH-1Y u Češkoj. Oružane snage Republike Češke imaju hitnu potrebu zamijeniti sovjetske helikoptere, što uključuje Mil Mi-2 ‘Hoplite’, Mi-8/17 ‘Hip’, i Mi-24 ‘Hind’ helikoptere.

Drugdje, Mađarska treba zamijeniti svoju flotu od sedam Mil Mi-24 Hind jurišnih helikoptera kojima su istekli resursi u 2012. godini, te 27 (uključujući 18 u skladištu) Mi-8 Hip transportnih helikoptera, dok Poljska također treba zamijeniti 25 Mi-24.

Dok se UH-1Y tradicionalno gleda kao na laku višenamjensku platformu, a AH-1Z kao platformu za napadna djelovanja, Bell Helicopter napominje da UH-1Y također ima prilično jaku sposobnost napada. U stanju je nositi 70mm Advanced Precision Kill Weapon Systems rakete i montiranu 12,7 mm strojnicu. Nedostaje mu samo 20 mm Gatling, Sidewinder rakete i AGM- 114 Hellfire laserski navođene rakete od AH-1Z.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)