Bocvana je u pregovorima sa Švedskom za nabavu osam borbenih aviona Gripen C/D sa zaliha viškova švedske vojske. Razgovore je potvrdio Försvarets Materielverk (FMV), švedska državna agencija nadležne za upravljanje nabavama i prodajom naoružanja. Saab je naglasio za IHS Jane da, iako su u tijeku razgovori, proces je još uvijek u ranoj fazi.

Flota borbenih aviona Bocvane trenutno se sastoji od 15 aviona Canadair CF-5. CF-5 je kanadska licenca za Northrop F-5 Tiger II. Bocvana ima relativno ambiciozan program modernizacije za svoje oružane snage u kratkom i srednjem roku. Osim novog borbenog zrakoplova, također je u potrazi za novim oklopnim vozilima, uključujući i nove generacije tenkova kao što su K2 Black Panther (Južna Koreja).

Potencijalna nabava Gripena je zanimljiva, pogotovo zbog tržišnog potencijala JF-17 Thunder. Bocvana je tržište gdje Pakistan Aeronautical Complex (PAC) pokušava prodrijeti sa JF-17.

Budući da je Bocvana kopnena država sjevernije od Južne Afrike, malo je vjerojatno kako joj je potrebno stand-off oružje ili protubrodske rakete. Pristupačni osnovni paket naoružanja vjerojatno bi mogao biti isporučen također iz Saaba. Štoviše, Gripen će omogućiti Bocvani postizanje sinergije sa Južnom Afrikom, koja također djeluje sa istim avionima.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)