Boeing radi na nadogradnji svoje Block II verzije borbenog zrakoplova Super Hornet na standard Block III i priprema se za pokretanje proizvodne linije iduće godine. “Mi ne trebamo biti u sklopu ratne mornarice na razini sposobnosti F-35 stealtha kako bismo izvršili misije borbeni wing nosača zrakoplova mora učiniti. Mornarica treba F-18 da ostane duže, isporučuje više oružja i bolje se integrira u sustav Naval Integrated Fire Control-Counter Air (NIFC-CA) “, izjavio je Boeingov menadžer Dan Gillian. “Potrebni su nam da poboljšamo radarski “cross section” i trebamo ih da nose velike količine naoružanja daleko naprijed”, rekao je Gillian.

Block III Super Hornet je više “stealth” od Block II, imat će veći dolet, sposobnost da nose više oružja na robusnoj strukturi zrakoplova dizajniranoj da traje do 9.000 sati leta – oko desetljeće duže od trenutnih zrakoplovnih struktura. Blok III će imati također vrhunske sposobnosti obrade podataka i komunikacije naprednije od prethodnih verzija.

“Mornarica je zatražila financijska sredstva za proizvodnju zrakoplova Block III počevši s fiskalnom 2019. Prvi novi zrakoplovi trebali bi biti isporučeni početkom 2021. godine”, rekao je Gillian. Boeing radi na rješenju umrežavanja na Block III Super Hornet. Gillian nije iznio više detalja.

Možda najvidljivija promjena je lokacija spremnika za gorivo na Block III Super Hornet. Umjesto nošenja odbacivih spremnika kao na prethodnim verzijama, Block III Super Hornet će imati konformne spremnike za gorivo montirane iza kokpita na ramenima zrakoplovima. Oni nose nešto manje goriva, ali zato što su lakši i zrakoplov je aerodinamičniji, a krajnji rezultat je povećan radijus od oko 129 nautičkih milja, rekao je Gillian.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)