Boeing-Saab pobijedio na natječaju vrijednom 9,2 milijarde USD za proizvodnju sljedeće generacije zrakoplova za obuku Američkog ratnog zrakoplovstva (USAF). Boeingova pobjeda na natječaju za TX program je treća značajna pobjeda u roku mjesec dana, nakon ugovora vrijednog 805 milijuna USD za proizvodnju prva četiri MQ-25 bespilotna tankera i ugovora vrijednog 2,38 milijardi USD za proizvodnju helikoptera koji će zamijeniti staru flotu Huey helikoptera.

Kao pobjednici natječaja, Boeing i švedski proizvođač zrakoplova SAAB spremni su za prodaju najmanje 351 zrakoplova za obuku USAF-u, a možda i više na međunarodnom tržištu. Program obećava održavanje Boeingove poslovne jedinice koja bi bila oslabljena nestankom F-15 i F/A-18 Super Hornet proizvodnih linija u sljedećem desetljeću.

“Današnja objava vrhunac je neprekidnog fokusa Boeingovog i Saabovog tima na program T-X”, izjavio je Leanne Caret, predsjednik i izvršni direktor Boeing Defence. “To je izravna posljedica naše zajedničke investicije u razvoj sustava koji se usredotočuje na jedinstvene zahtjeve Američkog ratnog zrakoplovstva. Očekujemo da će TX biti franšizni program većeg dijela ovog stoljeća. ”

Ugovor će omogućiti zračnim snagama nabavu do 475 zrakoplova i 120 simulatora, navodi se u izjavi 27. rujna, iako je trenutni plan kupiti 351 TX zrakoplova, 46 simulatora i pridruženu zemaljsku opremu. Zrakoplovstvo je izjavilo da je program T-X izvorno koštao oko 19,7 milijardi dolara, ali je Boeingova ponuda znatno smanjila taj iznos.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)