Boeing neće sudjelovati na belgijskom natječaju za novi tip borbenog zrakoplova koji bi trebao zamijeniti flotu F-16, ostavljajući tako konkurenta Lockheed Martin i ostale europske proizvođače u utrci. Proizvođač zrakoplova odgovorio je belgijskom zahtjevu za prijedlog sa svojim F / A-18 Super Hornetom, višenamjenskim borbenim zrakoplovom koji se prodaje kao zrakoplov 4+ generacije. Zrakoplov je promatran kao isplativija alternativa 5. generaciji F-35. Ostali ponuđači su Saab s Gripenom, Eurofighter s Typhoonom i Dassault s Rafalom. Boeing je u srijedu najavio povlačenje iz natjecanja.

“Boeing je obavijestio belgijsku vladu da neće sudjelovati na konferenciji ponuditelja, niti odgovoriti na zahtjev za ponudom za novi borbeni zrakoplov”, priopćila je tvrtka. “Žao nam je što nakon pregleda zahtjeva ne vidimo priliku da se natječemo s izuzetno sposobnim i isplativim F / A-18 Super Hornet”.

Boeing je dodao da će odustajanje u Belgiji dati vremena tvrtki da se usredotoči na druge klijente. Nedavno je Boeing potpisao ugovor vrijedan 2,1 milijardu dolara za proizvodnju 17 aviona Poseidon za američku mornaricu.

Tvrtka je također dobila 41 milijuna dolara vrijedan ugovor za modernizaciju Super Horneta i EA-18 Growler kod različitih inozemnih operatora kroz američki program inozemne vojne prodaje. On se odnosi na Australiju, Finsku, Kuvajt, Maleziju, Švicarsku, Kanadu i Španjolsku.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)