Boeing je ugovorio sa svojim partnerom SAAB-om na projektu T-X, prvi EMD posao za budući zrakoplov koji će trajati do 2022. godine. Saab će započeti prvu fazu inženjeringa i proizvodnog razvoja (EMD) na programu naprednog zrakoplova za osposobljavanja pilota, poznatijeg kao T-X.

Švedski proizvođač priopćio je 19. listopada da će primiti 117 milijuna USD do 2022. godine za razvoj EMD-a na novom zrakoplovu koji će zamijeniti Northrop T-38 Talon.

Dana 27. rujna Boeing je dobio inicijalni ugovor vrijedan USD813 milijuna za EMD u sklopu programa T-X ukupno vrijednog 9,2 milijardi USD. Ugovor za Saab dolazi dan nakon što su istekli svi rokovi za žalbe na odluku o odabiru Boing/SAAB.

BTX prototip zrakoplov je jednomotorna platforma u verziji dvosjeda s glass kokpitom, po uzoru na onaj u borbenom zrakoplovu Lockheed Martin F-35 Lightning II i otvorenu arhitekturu sustava. Uključuje elemente iz Boeing F/A-18E/F Super Horneta i Saab Gripena. Trenutno dva prototipa (BTX1 i BTX2) lete na području St Louis, Missouri, gdje će Boeing proizvoditi sve buduće zrakoplove T-X.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)