Borbeni tenk Kaplan MMWT prošao je potrebne kvalifikacijske testove koje je provela Indonezijska Kopnena vojska (Tentara Nasional Indonesia-Angkatan Darat: TNI-AD) i sada je spreman za serijsku proizvodnju, rekao je Nail Kurt, generalni direktor turske kompanije FNSS Savunma Sistemleri (FNSS), navodi Agencija Anadolu (AA).

Tenk je uspješno prošao tri mjeseca testiranja izdržljivosti i ubojitosti, rekao je Kurt medijima, dodajući kako FNSS, koji razvija Kaplan MT u suradnji s PT Pindadom u Indoneziji, sada želi preseliti projekt u fazu serijske proizvodnje,

“Petogodišnji proračun dolazi nakon 2019. Ukupna potreba je između 200 i 400 tenkova, govorimo o vrlo ozbiljnim količinama”, rekao je Kurt, dodajući kako tvrtka očekuje da će do 2019. potpisati ugovor o izvozu, a očekuje se Turska i Indonezija jednako doprinesu proizvodnom procesu. Također je rekao da bi “mala narudžba” od 20-25 tenkova “mogla biti dobivena čak i 2018”.

Najava dolazi nakon što je PT Pindad priopćio u srpnju kako očekuje da će započeti proizvodnju Kaplan MT-a u 2019. Ade Bagdja, direktor tehnologije i razvoja PT Pindada, tada je rekla da očekuje kako će tvrtka proizvesti najmanje 100 tenkova za TNI-AD.

MMWT program je bilateralni međudržavni projekt između Indonezije i Turske koji je potpisan u studenom 2014. Rad na projektu započeo je nedugo nakon toga, a dva prototipa i jedan trup za ispitivanje otpornosti na mina proizvedeni su do 2017. godine. FNSS je predstavio prvi prototip MMWT na izložbi IDEF u Turskoj u svibnju 2017. godine.

S ciljem pružanja izravne vatrene podrške i taktičke mobilnosti indonezijskim snagama, Kaplan MT treba zadovoljiti zahtjev TNI-AD-a za srednje teškim tenkom, te bi trebao zamijeniti tenkovsku flotu od 300 francuskih lakih tenkova AMX-13.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)