London, 10. veljača 2016 (AFP) – Britanija će udvostručiti razmještaj mornaričkih snaga u sklopu NATO-a kako bi pokazala neprijateljima da je “spremna odgovoriti na svaku prijetnju”, rekao je danas britanski ministar obrane Michael Fallon.  Britanija želi igrati veću ulogu u mornaričkim vježbama i aktivnostima NATO-a 2016., priopćeno je iz Ministarstva obrane.

HMS Iron Duke
HMS Iron Duke

“Povećanje našeg razmještaja u sklopu NATO snaga snažna je poruka našim neprijateljima da smo spremni odgovoriti na svaku prijetnju i braniti svoje saveznike “, rekao je Fallon.
“2016. godina će biti sa posebnim naglaskom na Baltik gdje šaljemo naše brodove kao dio pomorske skupine za protuminsku zaštitu i Baltops vježbe.

” Fregata HMS Iron Duke će biti aktivna u Baltičkom moru od siječnja do srpnja, dok će britanski razarač biti dio pomorskih snaga za brze reakcije tijekom listopada i studenog. Ukupno će biti angažirano 400 pripadnika Britanske ratne mornarice.

U područje kriza šalju se tri minolovca sa 130 pripadnika mornarice u sklopu operacija NATO-a u Baltičkom moru, Sjevernom Atlantiku, Sjevernom moru i Sredozemnom moru. Dvije fregate će biti poslane na vježbe protupodmorničkog ratovanja pod nazivom Dynamic Mongoose, dok će zapovjedni brod HMS Ocean, najveći britanski brod sudjelovati u vježbama na Baltiku.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)