Najnoviji britanski nosač zrakoplova, HMS Queen Elizabeth, isplovio je iz škotskog brodogradilišta na prva ispitivanja, izvijestio je BAE Systems. Ispitivanjem će se provjeriti brzina, okretnost, snaga, pogon i naoružanje, te će trajati oko šest tjedana.

„Ovo je povijesni trenutak za Veliku Britaniju dok naš novi nosač zrakoplova isplovljava na more prvi put,” rekao je ministar obrane Michael Fallon. „Ova plutajući tvrđava je daleko najmoćniji brod ikad izgrađen u Velikoj Britaniji koji će nam omogućiti da se borimo protiv prijetnji diljem svijeta.

„HMS Queen Elizabeth je primjer britanske mašte, domišljatosti, izum koji će nas zaštititi u godinama koje dolaze”.

HMS Queen Elizabeth, prvi u klasi, treba biti dostavljena Kraljevskoj mornarici od strane Aircraft Carrier Alliance koje čine BAE Systems, Thales UK, Babcock i Ministarstvo obrane.

Brod teži 71.650 tona, dugačak je 270 metara ima najveću brzinu od 25 čvorova. HMS Queen Elizabeth će imati posadu od oko 700 mornara, koja će se povećati na oko 1.600 članova kada na nosaču bude 36 F-35B zrakoplova i četiri helikoptera Crowsnest.

BAE Systems je rekao da će nosač zrakoplova nakon inicijalnih ispitivanja biti vraćen u Rosyth brodogradilište na daljnja ispitivanja i održavanje, a potom opet vraćen na more zbog ispitivanja različitih sustava. Konačno, krajem godine otići će u matičnu luku Portsmouth Naval Base i isporučen Kraljevske ratnoj mornarici.

„Ovo je vrlo značajan trenutak za Kraljevsku mornaricu, za sve grane OS i za naš narod”, rekao je admiral. Sir Philip Jones, načelnik stožera Kraljevske mornarice.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)