Ministarstvo obrane Velike Britanije je objavilo plan koji podrazumijeva prodaju oko 30% zemljišta u sklopu postojećih vojnih baza, što će rezultirati uštedama od GBP140 milijuna (USD175 milijuna) u idućih 10 godina. Planom će novac biti utrošen na modernizaciju preostalih vojnih objekata uz potporu drugih izvora financiranja.

Zemljište se prodaje na 91 lokaciji te je riječ o najvećoj konsolidaciji vojnih baza u zemlji od Drugog svjetskog rata, priopćilo je ministarstvo. Projekcije predviđaju smanjenje tekućih troškova u ukupnom iznosu od GBP3 milijardi kumulativno od 2040. godine, novac koji bi se trebao reinvestirati drugdje za obranu. Osim toga, GBP4 milijarde će biti utrošeno u sljedećih 10 godina: GBP1 milijardi sredstava od prodaje zemljišta, kao i GBP3 milijardi iz drugih financijskih izvora. Trenutno Ministarstvo obrane troši GBP2.5 milijardi na godišnje održavanje svojih baza.

Plan, pod nazivom ‘A Better Estate Strategy’, opisuje postojeću strukturu baza kao pretjerano skupu i neproduktivnu. “Dok u mnogim područjima koristimo našu imovinu efikasno, sveukupno je to još uvijek preveliko, preskupo, s previše infrastrukture na pogrešnim mjestima”, navodi se u izvješću.

Ukupno 32.500 hektara zemlje će biti prodano, zaključak je nakon pregleda 300 pozicija koje predstavljaju 80% tekućih troškova za vojsku. Bilo je više od 700 pozicija koje nisu pregledane. Sedam od 91 pozicija će biti prodana do kraja 2017. godine. Trenutno, ministarstvo obrane kontrolira 2% svih zemljišta u Velikoj Britaniji.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)