Buduća proizvodnja borbenog zrakoplova Su-30MKI vjerojatno će biti jeftinija ako se nova narudžba za proizvodnju dostavi u Hindustan Aeronautics, rekao je indijski ministar obrane Subhash Bhamre.

Odgovarajući na pitanja parlamentaraca o visokoj cijeni zrakoplova Su-30MKI proizvedenih u Indiji u usporedbi sa Su-30 u Rusiji, ministar je opravdao povećani trošak zbog toga što indijski avion uključuje opremu koja nije dostupna na zrakoplovima proizvedenim u Rusiji i mora platiti naknadu ruskoj tvrtki za prijenos tehnologije.

Državni Hindustan Aeronautics Limited (HAL) trenutno proizvodi Su-30MKI po trošku od oko 62 milijuna dolara po zrakoplovu, što je oko 22 milijuna dolara više od aviona Su-30 koji isporučuje Rusija.

HAL je ponudio smanjenje troškova proizvodnje ako dobije dodatnu narudžbu za proizvodnju borbenih zrakoplova Su-30.

Ministar je naveo da je viši trošak domaće proizvodnje Su-30MKI posljedica sljedećih čimbenika:

– Dodatne modifikacije učinjene su na domaćem borbenom zrakoplovu Su-30MKI kako bi se poboljšale operativne sposobnosti i kako bi se zadovoljili zahtjevi Indijskog ratnog zrakoplovstva (IAF).

– Budući da je učinjen program prijenosa tehnologije (ToT), troškovi su uključeni u plaćanje naknade za licencu ruskoj strani

– zbog malog obujma proizvodnje indijskog SU-30 MKI u usporedbi s ruskim SU-30, dolazi do nesrazmjera u ekonomičnosti proizvodnje

Uvoz sirovina i komponenti iz Rusije uključuje ovisnost o ruskim proizvođačima originalne opreme (OEM) za ponuđene troškove opreme, koji nisu proporcionalni kompleta.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)