Većina bugarskih medija izvijestila je danas o priopćenju za javnost bugarskog Ministarstva obrane koje je objavilo da je rad međuresorske radne skupine, koju je imenovao bugarski premijer, završen te da je gotova procjena ponuda u postupku nabave nove vrste borbenog zrakoplva Bugarsko ratno zrakoplovstvo.

Međuresorska radna skupina izabrala je Gripen, piše dnevnik Sega, pozivajući se na neslužbene izvore. Prema novinama, dva su glavna elementa utjecala na ovu odluku. Prvo, najveći konkurent ponudio je isporučiti prve borbene zrakoplove tek nakon 3 godine, što je predugo za čekati dok je švedska ponuda za rok isporuke navela 18 mjeseci. Drugo, glavni konkurenti Gripena željeli su 100% unaprijed plaćanje, što je Bugarskoj bilo potpuno nemoguće. Sega dnevnik također tvrdi da će odluka radne skupine biti odobrena sutra (26. travnja) od strane vladinog kabineta. Novine su također napisale da bi potencijalni ugovor za isporuku novog borbenog zrakoplova trebao odobriti parlament.

24 sata dnevnik također je objavio priopćenje za javnost bugarskog Ministarstva obrane. Gripen je objavljen na naslovnici kao pobjednik natječaja. Neke web stranice kao Dir.bg i Pan.bg također su izvijestile da je Gripen pobjednik pozivajući se na članak u dnevniku Sega.
Regionalni list Maritza (koji se distribuira u Plovdivu i regijama Južne Bugarske), izvijestio je kako će Bugarska kupiti osam borbenih zrakoplova Gripen. Novine se pozivaju na neslužbene izvore.

Dnevnik Standard donosi potpuno različite informacije. Novine tvrde kako bi bugarski ministar obrane vjerojatno izabrao F-16. Međutim, novine ne spominju izvor informacija. Standard je također napisao da vlada vjerojatno neće odobriti odluku radne skupine.

Mediapool.bg navodi kako nije posve jasno hoće li vlada odobriti odluku međuresorne radne skupine. U međuvremenu, bugarski nacionalni radio emitirao je intervju s Krasimirom Grozevom iz časopisa Aero. Objasnio je da su F-16 borci iz Portugala bili čak i stariji od bugarskog MiG-29. Također je podsjetio da se novoproizvedeni borbeni zrakoplovi mogu koristiti oko 40 godina.

Međuresorska radna skupina dostavlja Vijeću ministara protokol s izborom borbenog zrakoplova. Vijeće ministara bi trebalo odobriti/potpisati protokol i dati mandat ministru obrane da pregovara s odabranim ponuđačem. Nakon potpisivanja međuvladinog sporazuma, parlament će ga morati ratificirati.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)