Bugarsko ministarstvo obrane će izmijeniti tehničku specifikaciju natječaja za nabavu borbenog aviona kako bi pogodovalo nabavi rabljenih F-16 iz Portugala starih preko 30 godina, otkrili su bugarski zastupnici u parlamentu.

Na sastanku Odbora za obranu bugarskog parlamenta, Atanas Zafirov, član parlamentarne oporbene Bugarske socijalističke stranke (BSP), pitao je dužnosnike obrambenog ministarstva da li je to istina. Odnosno, da li su revidirani kriteriji prema kojima je smanjen maksimalni iznos bodova koji se dodjeljuju na vijek trajanja zrakoplova sa 25 posto na 0 posto od ukupnog broja.

Novi kriteriji će biti odobreni do kraja ovog tjedna na Vijeću obrane, tijela koje okuplja bugarskog ministra obrane i najviši vojne dužnosnike u zemlji. Nakon toga, ministarstvo će poslati pozive za ponude zainteresiranim stranama.

Kriteriji natječaja potpuno će promijeniti odnos snaga F-16 vs Saab JAS-39 Gripen i zrakoplova Eurofighter Typhoon. Prema novim kriterijima ocjenjivanja koji uopće ne vode obzira o starosti aviona, F-16 star više od 30 godina je istoj poziciji kao i znatno mlađi Gripen i Eurofighter što je samo potvrda kako se Bugarska vodi isključivo političkim, a ne komercijalnim razlozima pri odabiru aviona.

Kako je prošla Rumunjska pri odabiru istih portugalskih F-16 starih između 30-35 godina ne treba previše niti analizirati. Naime, već je sada potrošeno oko 628 milijuna EUR za 12 aviona, a za dostizanje pune operativne sposobnosti očekuje se ukupni utrošak oko 1 milijarde EUR, a čime je obuhvaćena kupnja aviona, obuka pilota i tehničara, inicijalni paket naoružanja, pričuvni dijelovi, dokumentacija, potpora i prilagodba infrastrukture. Samo jedna poletno sletna staza u zrakoplovnoj bazi Fetesti je koštala 32 milijuna EUR, a očekuju se ukupna ulaganja od oko 200 milijuna EUR u dvije zrakoplovne baze. Tome reba pridodati i sredstva od oko 100-150 milijuna EUR potrebna za nadogradnju softwera na F-16 i na ostale nadogradnje ovisno o tome što Rumunjska želi.

Kako je poznato Rumunjska je još 2013. potpisala ugovor za nabavu 12 F-16 ukupne vrijednosti 628 milijuna EUR.

 

 

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)