Bugarski premijer Boiko Borissov je rekao švedskom kolegi Stefanu Löfvenu kako će pregovori o mogućoj nabavi Gripena za Bugarsko ratno zrakoplovstvo početi u sljedećih nekoliko tjedana s naglaskom na industrijsku suradnju i ulaganja u Bugarsku.

Borissov je opisao Gripena kao preferiranog zrakoplova, rekavši da je predsjednik Roumen Radev – bivši zapovjednik zračnih snaga i njegov savjetnik dok je bio ministar obrane, te stručnjaci, rangirali Gripen na prvo mjesto, Eurofighter na drugo dok je ponuda za F-16 bila diskvalificirana.

On je rekao da mu se ne sviđa „utrka u naoružanju”, a isto tako ne vjeruje da se to sviđa i poreznim obveznicima. Borissov je rekao da očekuje teške i duge pregovore.

On je rekao švedskom premijeru Löfvenu „kako treba prvo razgovarato oko industrijske suradnje. Drugo, o ulaganjima u Bugarsku, tako da ono što se plati, 100 posto se dobije natrag drugim načinima.

Govoreći u danas u Nacionalnom parlamentu, bugarski ministar obrane Krassimir Karakachanov potvrdio je da Bugarska sigurno neće kupiti rabljene F-16 iz Portugala, dok će pregovori sa Švedskom i Italijom ići naprijed premda je jasno kako je ponuda Eurofightera zapravo pritisak na Saab kako bi Bugarska dobila što više ustupaka.

Karakachanov je rekao novinarima da je razlog zašto Bugarska ne bi pregovarala u vezi ponude iz Portugala za isporuku rabljenih američkih F-16, rate plaćanja u prvim godinama koje su znatno veće nego što se očekivalo. No to nije i jedini razlog, ali je dovoljan za potpunu eliminaciju.

Bugarska planira nabaviti osam višenamjenskih borbenih zrakoplova s trenutnim proračunom u visini 1,5 milijardi leva. Bugarska je 2016. izdala formalni zahtjev za dostavu ponuda. Ponude su došle za Gripen, Eurofighter i F-16. Stručno nacionalno povjerenstvo rangiralo je kao najbollju ponudu za Gripena, u izvješću koje je procjenjivalo ponude u periodu siječanj / svibanj 2017.

Karakachanov je rekao je novinarima da je pri ocjenjivanju ponuda, jedan od uvjeta bila odgoda plaćanja u dužem razdoblju, a portugalski ponuda nije zadovoljila taj uvjet. „Imamo prethodnu odluku vlade, a ako je ne poštujemo, biti ćemo optuženi zbog takvog ponašanja”, rekao je on. Karakachanov je rekao da će pregovori početi nakon glasovanja u parlamentu i dodjeli mandata ministru obrane za početak pregovora.

On je potvrdio da je u svom izvješću Vladi, predložio da se ne ide samo u nabavu borbenih zrakoplova i ophodnih brodova za mornaricu, već i na nabavu oklopnih vozila pješaštva. Ovaj prijedlog je donesen nakon „dugih razgovora” s Ministarstvom financija. Rokovi plaćanja se protežu na više od 10 godina, kako bi se olakšalo funkcioniranje proračuna.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)