Bugarsko ministarstvo obrane je u petak 09.12.2016. na adrese proizvođača aviona poslalo RFP (Request For Proposal – Zahtjev za ponudom) za novi borbeni zrakoplov čime je započeo postupak nabave novog borbenog zrakoplova za potrebe Bugarskog ratnog zrakoplovstva. Informacija je potvrđena za bugarski Aeropres iz Ministarstva obrane.

Zahtjev za dostavljanjem ponuda je potpisan od strane ministra obrane Nikolay Nencheva i ministra gospodarstva Božidara Lukarskog. Zahtjev je zapravo poslan veleposlanstvima Italije, Portugala, SAD-a i Švedske 9. prosinca. MO navodi kako dokument sadrži tajne podatke, te neće biti objavljen javno.

Ponuđači ćeimati imati tri mjeseca za pripremu i dostavu ponuda. U dokumentu koji im je poslan, na više od 200 stranica, navode se svi tehnički, operativni, financijski i pravni zahtjevi za dostavom informacija te kriteriji matematičkih modela i metoda putem kojih će se izvršiti izbor.

Bugarska ima za cilj sklapanje međudržavnog sporazuma za nabavu novog borbenog aviona, odnosno “government to government” pa je RFP poslan na adrese državnih institucija Italije, Portugala, SAD-a i Švedske. Nadležna državna tijela u tim zemljama koja su odgovorna za inozemnu prodaju vojnih zrakoplova, zajedno s predstavnicima tvrtki koje proizvode borbene zrakoplove, pripremit će ponudu prema zahtjevu Bugarske.

Nakon primitka odgovora, Povjerenstvo će ocijeniti pristigle ponude i rangirati ih. Pretpostavlja se da će to potrajati oko mjesec-dva dana. Nakon objave pobjednika, započet će se postupak pregovora kako bi se došlo do konačnog ugovora za nabavu zrakoplova.

Nakon potpisivanja ugovora, on će morati proći kroz proces ratifikacije Vijeća ministara i Narodne skupštine, te objavu u “Službenom listu”. Optimistično je za očekivati da će svi procesi biti dovršeni do kraja 2017, ali je vjerojatnije da će ugovor stupiti na snagu negdje u 2018.

Portugal i Sjedinjene Američke Države očekuju odgovor za isporuku F-16 MLU MLU. Riječ je o avionima F-16A/B Block 15 koji će biti isporučeni iz SAD-a, gdje se nalaze konzervirani, a potom će biti obnovljen i nadograđeni u portugalskoj tvornici OGMA. Logistički paket će biti dostavljen iz SAD-a na isti način kao što je to učinjeno u Rumunjskoj.

Italija će dati ponudu za rabljene borbene zrakoplove Eurofighter Typhoon Tranche 1 koji su proizvedeni prije 8-10 godina.

Švedski SAAB će ponuditi novi Saab Gripen C/D čija proizvodna linija ostaje otvorena do 2027. godine i to bez obzira na buduće narudžbe

Bugarska je izdvojila 1,5 milijardi leva za kupnju minimalno osam višenamjenskih borbenih aviona. Ministarstvo obrane želi u konačnici nabaviti ukupno 16 novih borbenih zrakoplova, te će program biti podijeljen u dvije faze. Prva će se provesti u razdoblju od 2018-2021. godine, sa odobrenih 1,5 milijardi leva. Druga faza je 2022 – 2023 g.

S proračunom od 1,5 milijardi leva Bugarska ne kupuje samo borbene zrakoplove već i naoružanje za njih, te obuku i usluge. Od ponuđača se očekuje i dostava ponude za industrijsku suradnju.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)