Bugarska flota borbenih zrakoplova Du-25 za napade po ciljevima na zemlji prizemljena je sredinom prošlog mjeseca u vojnoj zrakoplovnoj bazi Bezmer zbog isteka resursal, piše aeropress-bg. web portal bugarskog magazina AERO. Posljednji let zrakoplovom Su-25 obavljen je 14. prosinca 2017. a bugarsko ministarstvo obrane razmatra rješanja da se izađe iz ove situacije, osobito stoga što se očekuje ovaj mjesec i prizemljenje posljednjeg operativnog novog transportnog taktičkog zrakoplova C-27J Spartan, jer nema novaca za održavanje.

Prema izvorima AERO trenutno se u Ministarstvu obrane i Ratnom zrakoplovstvu, razmatra mogućnost slanja šest do osam zrakoplova Su-25 na kapitalni remont i popravak u Bjelorusiju, 558. zrakoplovni zavod iz Baranovića. Moguće je, barem u teoriji, remont obaviti u Ukrajini („MiGremont” Zaporožje), Rusiji (121. ARZ Kubinka) ili Gruziji ( zavod TAM). Kapitalni remont je problematična opcija prvenstveno zbog financijskih razloga – remont i popravak po zrakoplovu košta oko 5 milijuna USD što znači da bi za 6-8 zrakoplova trebalo izdvojiti 30-40 milijuna USD. Proračun za 2018. nije planira takva sredstva..

Istovremeno, situacija u zrakoplovstvu u 2018. će biti izuzetno teška, jer se svaki tren očekuje prizemljenje C-27J Spartan, čime se zemlja ostavlja bez vojnog transportnog zrakoplovstva. Očekuju se i problemi sa L-39ZA, poteškoće s MiG-29 su poznate i nisu od jučer, a kulminacija krize se očekuje sredinom godine.

Riješiti sve ove i mnoge druge probleme u zrakoplovstvu, zahtijevat će znatna financijska sredstva koja nisu dostupna u obrambenom proračunu za 2018. Dakle, nije teško pretpostaviti da, unatoč brojnim obećanjima ministra obrane, zrakoplovi Su-25 će ostati prizemljeni nekoliko mjeseci, a možda i godinu.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)