Bugarska je dobila ponude za isporuku osam novih ili rabljenih borbenih zrakoplova iz Italije, Švedske i Portugala koji će zamijeniti postojeću flotu borbenih zrakoplova MiG-29, priopćilo je bugarsko Ministarstvo obrane.

Bugarska planira potrošiti oko 1,5 milijardi leva (820 milijuna dolara) za kupnju novog tipa zrakoplova s kojima će poboljšati interoperabilnost sa savezničkim zrakoplovstvima. Očekuje se da posebna radna skupina odabere između novih Gripena i rabljenih američkih zrakoplova F-16 iz Portugala, opremljenih američkim naoružanjem. Druga opcija je kupiti rabljeni Eurofighter Typhoon Tranche 1 iz Italije.

“Ponude iz Portugala s logističkim paketom iz SAD-a, te ponuda Švedske i Italije su otvorene u Ministarstvu obrane”, navodi ministarstvo u priopćenju.

Bugarski parlament je odobrio plan nabave osam novih ili rabljenih borbenih zrakoplova između 2018-2020. Neka sredstva su već izdvojena za to u proračunu za 2017.

Nakon što radna skupina razmotri ponude do kraja ovog mjeseca, razgovori će se nastaviti s poželjnim ponuditeljem na pripremi ugovora, rekao je izvor upoznat s procesom.
“Malo je vjerojatno da će posao biti zaključen prije dolaska nove vlada nakon izbora 26. ožujka iduće godine”, rekao je izvor.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)