Pilotima četvrtog naraštaja Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman) koji se školuju u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku 8. svibnja 2017. uručeni su certifikati za uspješno izveden prvi samostalni let na avionu Pilatus PC-9M.

Na prigodnoj svečanosti u Eskadrili aviona, uz omanske pilote i nastavnike letenja iz Eskadrile aviona, bili su i zapovjednik Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze pukovnik Željko Harapin, pukovnik Mario Pleša iz Zapovjedništva 93. zrakoplovne baze, a ispred Središta za obuku HRZ-a i PZO-a “Rudolf Perešin” (SzO HRZ-a i PZO-a) čestitke pilotima uputili su pukovnik Ivica Černe, voditelj Odsjeka za obuku, doktrinu i standardizaciju SzO-a HRZ-a i PZO-a i bojnica Stela Ferić-Živaljić, predstavnica Pilotske škole SzO-a HRZ-a i PZO-a.

Čestitajući pilotima na postignutom uspjehu zapovjednik Eskadrile aviona pukovnik Harapin kazao je kako je ovo važan korak u njihovoj karijeri te ih pozvao da i dalje nastave raditi jednako dobro kao i do sada.

Zamjenik voditelja četvrtog naraštaja omanskih pilota bojnik Zlatko Parać je kazao kako ih u nastavku očekuje naporna obuka te da očekuje kako će je, s obzirom na dosadašnje rezultate, uspješno završiti. Na uspješno izvedenim prvim samostalnim letovima čestitao im je i satnik Ali Al Ojaili, instruktor letenja Omanskog kraljevskog zrakoplovstva te im je uputio i čestitke zapovjednika zrakoplovne baze Masirah.

U sklopu letačke obuke piloti će proći razdjele temeljnog, akrobatskog, navigacijskog, instrumentalnog, noćnog i grupnog letenja. Obuka će trajati do kraja ove godine, a cilj je osposobiti pilote za prijelaz na sljedeći tip aviona u njihovoj daljnjoj letačkoj obuci u Omanu.
Tekst i foto: HRZ i PZO/Leida Parlov

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)