Češko i švicarsko ministarstvo obrane razmatraju zajednički najam 13 Airbus A400M transportnih zrakoplova njemačkog Bundeswehra. Češko ministarstvo obrane čeka službenu ponudu Berlina, izjavio je Petr Medek, glasnogovornik ministarstva. “Očekujemo da će u sljedećih nekoliko tjedana ili mjeseci, dobiti konkretan prijedlog za suradnju s njemačke strane, a nakon toga ćemo prijedlog analizirati”, rekao je Medek lokalnom dnevniku Pravo. U svrhu proširenja i nadogradnje transportne flote, Prag planira nabavu barem dva nova zrakoplova, a neke od mogućnosti koje su uzete u obzir uključuju C-130 Hercules ili Embraer KC-390.

Trenutno, češke oružane snage djeluju sa 17 transportnih zrakoplova, uključujući i sovjetske Jak-40 i domaće Let L-410 te Bombardier CL-601 Challenger i CASA C-295M. Također, vojska raspolaže i sa dva Airbusa A-319 CJ.

Njemačko ministarstvo obrane je naručilo 53 A400M, za razliku od početne narudžbe od 60 zrakoplova. Godine 2011. njemački parlamentarni Odbor za proračun odobrio je plan za prodaju 13 A400M drugim zemljama, a u sklopu napora za smanjenje obrambenih troškova. Međutim, Bundeswehr je odlučio zrakoplove dati u najam njemačkim partnerima, izvijestile su dnevne novine Süddeutsche Zeitung.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)