Predložena prodaja helikoptera UH-1Y Češkoj putem američkog vojnog prodajnog programa dobila je odobrenje State Departmenta. Američka agencija za obrambenu sigurnosnu suradnju (DSCA) , koja upravlja programom FMS, u svojoj obavijesti Kongresu je navela kako bi ugovor za 12 helikoptera iznosio 575 milijuna dolara.

U predloženi prodajni paket bilo bi uključeno 25 motora T-700 GE 401C, 13 Honeywell Embedded GPS/INS sustava i 12 7.62mm M240 strojnica. Brite Star II FLIR sustav, oprema za preživljavanje zrakoplova, AN / AAR-47 sustav upozorenja i sustav za detekciju lasera, AN-ALE-47 sustavi protumjera i sustavi planiranja misija, oprema je koju je Češka zatražila.

“Predložena prodaja će podržati potrebe Češke za vlastitom obranom, te će poduprijeti ciljeve NATO-a”, priopćila je DSCA. “Češka Republika namjerava koristiti ove helikoptere kako bi modernizirala svoje oružane snage i ojačala obranu te spriječila regionalne prijetnje”.

Glavni izvođači bili bi Bell Helicopter, Textron i General Electric. “Provedba ove prodaje zahtijevat će višekratna putovanja predstavnika američke vlade i izvođača kako bi sudjelovali u programskim i tehničkim pregledima, uz podršku obuke i održavanja, u trajanju od 24 mjeseca”, priopćeno je iz agencije.