Češka vojska objavila je planove za kupnju bespilotnih sustava za nadzor i borbena djelovanje do 2025. godine u sklopu programa koji će biti vrijedan oko 46,5 milijuna USD. Načelnik Glavnog stožera OS Češke general Josef Becvar izjavio je lokalnoj tiskovnoj agenciji CTK da će planirane akvizicije uključivati ​​nove ScanEagle bespilotne sustave iz Boeingove podružnice Insitu.

Dronovi za nadzor će biti kupljeni 2019. Nakon 2020. godine, OS Češke također trebaju nabaviti borbene UAV-ove s ciljem povećanja sposobnosti zračnih udara, ustvrdio je general. Oružane snage Češke već upravljaju Insituovim dronovima. Dronove je koristio češki vojni kontingent u Afganistanu, između ostalih.

Nakon godina smanjene obrambene ootrošnje, Češka je povećala izdatke za obranu nakon ruske vojne intervencije u istočnoj Ukrajini i aneksiji Krimskog poluotoka 2014. godine.

Godine 2017., češki proračun za obranu ima ukupno više od 52,53 milijardi koruna, što je 10 posto više u odnosu na godinu ranije. To je najveći češki vojni proračun od 2007. godine. Sljedeće godine, Prag planira dodatno povećati svoju potrošnju za obranu na 57,77 milijardi koruna, prema podacima ministarstva.