Češka vojska objavila je planove za kupnju bespilotnih sustava za nadzor i borbena djelovanje do 2025. godine u sklopu programa koji će biti vrijedan oko 46,5 milijuna USD. Načelnik Glavnog stožera OS Češke general Josef Becvar izjavio je lokalnoj tiskovnoj agenciji CTK da će planirane akvizicije uključivati ​​nove ScanEagle bespilotne sustave iz Boeingove podružnice Insitu.

Dronovi za nadzor će biti kupljeni 2019. Nakon 2020. godine, OS Češke također trebaju nabaviti borbene UAV-ove s ciljem povećanja sposobnosti zračnih udara, ustvrdio je general. Oružane snage Češke već upravljaju Insituovim dronovima. Dronove je koristio češki vojni kontingent u Afganistanu, između ostalih.

Nakon godina smanjene obrambene ootrošnje, Češka je povećala izdatke za obranu nakon ruske vojne intervencije u istočnoj Ukrajini i aneksiji Krimskog poluotoka 2014. godine.

Godine 2017., češki proračun za obranu ima ukupno više od 52,53 milijardi koruna, što je 10 posto više u odnosu na godinu ranije. To je najveći češki vojni proračun od 2007. godine. Sljedeće godine, Prag planira dodatno povećati svoju potrošnju za obranu na 57,77 milijardi koruna, prema podacima ministarstva.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)