Češki ministar obrane Martin Stropnicky izjavio je kako je vladi predstavljen ovaj tjedan plan potrošnje 117 milijardi kruna (5 milijardi USD) za modernizaciju čeških kopnenih snaga do 2026. godine, uključujući 50 milijardi kruna za nabavu 210 novih borbenih vozila pješaštva.

“Pretpostavljam da će vlada odobriti ovaj plan”, rekao je Stropnicky, a izvijestila lokalna tiskovna agencija CTK. “Ovo će biti prvi put da će jasan, sveobuhvatan program ulaganja za vojsku biti poduprijet konkretnim financijskim sredstvima”.

Nova pješačka borbena vozila na gusjenicama trebaju zamijeniti zastarjela sovjetska vozila BVP-2. Lokalni promatrači kažu kako smatraju da će najveći konkurenti biti Ascod, kojeg nudi General Dynamics European Land Systems; BAE Systems CV90; Rheinmetallov Lynx; i Puma, koju proizvodi njemački KMW i Rheinmetall.

Vlada će najvjerojatnije donijeti konačnu odluku o nabavi vozila nakon predstojećih parlamentarnih izbora koji će se održati 20. i 21. listopada.

Očekuje se kako će ANO pobijediti na izborima, politička stranka koju Stropnicky zastupa u Vladi. Istraživanje javnog mnijenja objavljeno 9. rujna ukazuje na to da 28,4 posto ispitanih želi glasati za ANO stranku, nakon čega slijedi Češka socijaldemokratska stranka s 15,7 posto podrške.

U svojem izbornom programu, ANO se obvezuje povećati vojnu potrošnju Češke Republike na 2 posto bruto domaćeg proizvoda do 2024. godine. Stranka također navodi kako je planirana akvizicija vozila na gusjenicama jedna od “značajnih ulaganja koja će se provesti u nadolazećim godinama” ,