Brojni istočnoeuropski Saveznici su pojačali napore u razvoju postrojbi za specijalne operacije nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini i hibridnog rata u kojem je Moskva preuzela Krim. Na istoku Europe svi dijele percepciju ruske prijetnje te se intenzivira suradnja između lokalnih saveznika s ciljem povećanja njihovih sposobnosti za specijalne operacije.

“Neki dužnosnici zemalja koje se nalaze na NATO-ovom istočnom krilu, strahuju da bi se vojni scenarij viđen u Ukrajini mogao ponoviti drugdje, u nekoj drugoj zemlji, s uporabom slične taktike”, rekao je profesor Marek Jablonowski, politolog sa Sveučilišta u Varšavi.

Oslanjajući se na iskustva iz ruske intervencije u Ukrajini, češko Ministarstvo obrane je odlučilo ustrojiti postrojbu specijalnih snaga koja će biti sposobna obavljati operacije u uvjetima hibridnog ratovanja. “Sadašnje sigurnosno okruženje karakteriziraju raznolika, složena borbena sredstva, što zahtijeva od češke vojske prilagodbu i reakciju na nove prijetnje,” rekla je Jana Ruzickova, glasnogovornica Glavnog stožera čeških oružanih snaga za lokalni dnevni Lidove noviny.

Nova postrojba će popuniti 601. Skupinu Specijalnih Snaga sa sjedištem u Olomoucu na istoku zemlje, a očekuje se da će inicijalna operativna spremnost biti postignuta početkom 2017. Postrojba će se sastojati od 200 vojnika.

U Ukrajini, koja je poslužila kao glavni poligon i pripremu za hibridno ratovanje u istočnoj Europi, general bojnik Ihor Luniov imenovan je za novog zapovjednika Sna ga za specijalne operacije. Nakon njegovog imenovanja, general Viktor Muzhenko, načelnik Glavnog stožera OS Ukrajine je rekao kako Luniov ima za glavni zadatak uspostaviti Središte za obuku specijalnih snaga.