Češko ministarstvo obrane planira kupiti 16 novih sustava protuzračne obrane RBS-70NG, od švedskog Saab Dynamics AB, za više od milijardu kruna plus PDV, rekao je glasnogovornik MO-a Petr Medek za CTK.

RBS-70NG zamijenit će tehnički zastarjeli sustav S-10M protuzračne obrane iz doba SSSR-a. Švedski Saab Dynamics AB će isporučiti sustav u vremenu 2018-2020.

Planirana kupnja bit će predstavljena vladi u ponedjeljak, zajedno s planom za nadogradnju samohodnih haubica Dana, vrijednih oko 1,27 milijardi kruna. Češka vojska već ima stariju vrstu RBS-70 SHORAD, koji može uništiti helikopter ili zrakoplov, ali i raketni projektil dugog dometa. Koristi se za zaštitu ključnih industrijskih i vojnih objekata, priopćila je Kopnena vojska. Dana haubice su proizvedene 70-ih godina, pa je sustav upravljanja vatrom zastario. Njegova nadogradnja ili zamjena raspravlja se već nekoliko godina. Prema ranijim informacijama, u rujnu će biti potpisan ugovor o nadogradnji s češkom tvrtkom Tatra Trucks.

Ministarstvo obrane razmišljala je o nabavi novih haubica, ali konačno je odlučeno da se krene u modernizaciju starih kako bi se uštedio novac i zato što Dana ima granate vrijedne nekoliko milijardi kruna. Češki mediji pišu kako ministarstvo planira nabavu još nekoliko tipova novog oružja. Očekuje se da će haubice biti nadograđene u periodu 2018.-2020.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)