Ugovor o isporuci izraelskih MADR radarskih sustava vrijednih tri milijarde čeških kruna za potrebe OS Češke, neće biti potpisan prije predstojećih izbora 20. i 21. listopada, piše u četvrtak dnevnik Pravo. Novi 3D MADR radarski sustavi zamjenit će zastarjele sovjetske radare. Zahvaljujući njima, vojska će moći kontrolirati zračni prostor na visinama između 100 i 3000 metara. Ponuda uključuje logističku podršku za 20-godišnji životni vijek. Radare će isporučiti izraelska tvrtka Elta Systems koja proizvodi sustav Iron Dome.

Razgovori o ugovoru trajali su gotovo godinu dana, piše Pravo. Međutim, ugovor neće biti potpisan prije izbora, jer je ministar obrane Martin Stropnicky sazvao sastanak odbora koji će dati konačno zeleno svijetlo za ugovor samo tjedan dana nakon izbora. Sve što je potrebno je završiti postupak internih procedura, te će za nekoliko tjedana sve biti spremno za potpisivanje “, izjavio je glasnogovornik Ministarstva obrane Jan Pejsek.

Međutim, postavlja se pitanje hoće li Stropnicky stvarno potpisati, jer postoji nepisano pravilo da vlade u odlasku ne potpisuju nikakve ključne odluke i dokumente, upozorava Pravo.

Članovi komisije Zastupničkog doma odbora za obranu i sigurnost zatražili su od Stropnickyja da ostavi posao za sljedeću vladu ako ga ne može završiti prije izbora, dodaje Pravo.

Jiri Skalicky, zamjenik oporbene skupine TOP 09, izjavio je kako Stropicky nije mogao završiti niti jedan strateški ugovor tijekom svog mandata.

“Ugovor je već bio sastavljen pod vladavinom Necas [2010-2013] i bio je dobro pripremljen. Tijekom svojeg mandata ova vlada ga nije mogla završiti”, rekao je Jiri Skalicky, jedan od šefova oporbe. “Dakle, potpisivanje nakon izbora je apsolutno neprihvatljivo”, dodao je. Socijaldemokrat (CSSD) Antonin Seda je rekao: “Nije bilo redovite ponude, a švedska ponuda s najpovoljnijom ponudom cijene je odbijena”, rekao je Seda.

Aludirao je na švedski Saab koji je ponudio osam Giraffe G4A sustava za istu cijenu, ali je održavanje bilo 600 milijuna kruna jeftinije. Ministarstvo obrane odbilo je švedsku ponudu jer Saab nije ispunio češki zahtjev da radare prodaje švedska vlada.

U početku je ugovor trebao biti potpisan u travnju ili svibnju. Stropnicky je rekao da se sve zakompliciralo teškim razgovorima s Izraelcima, piše Pravo.