Češko ministarstvo obrane planira nabaviti nove radare, 20 oklopnih transportera Pandur (APC) i oklopna vozila Nexter Titus 6X6, prema riječima zamjenika ministra obrane Pavela Berana. Najnovija najava dolazi u trenutku kada Češka intenzivira napore za podizanje vojnog proračuna sa 1,08 posto bruto domaćeg proizvoda na 1,4 posto do 2020. godine, a 2 posto do 2025. godine.

“Potreban je oporavak sa dna koji će se dogoditi sporim tempom”, rekao je Beran lokalnim medijima. Proračun za Ministarstvo obrane je za 2017 je postavljen da do nekih 52,5 milijarde kruna ( 2,1 milijarde dolara), što je povećanje od 10 posto u usporedbi s 2016. godine, a za iduću godinu nabava radara će biti vrijedna oko 1,7 milijardi kruna.

Potez je dio regionalnog trenda. Slično kao i niz drugih saveznika istočne Europe, Prag je povećao svoje obrambene izdatke zbog ruske vojne intervencije u istočnoj Ukrajini.

U studenom prošle godine, general Josef Becvar, načelnik stožera OS Češke, rekao je da bi se vojska mogla povećati sa sadašnjih 27.000 na 32.000 vojnika.

U međuvremenu, češki ministar obrane Martin Stropnicky, objavilo je ministarstvo, također planira reviziju postojeće natječajne procedure s ciljem da se ubrza nabavka novog oružja i vojne opreme za češku vojsku.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)