Danski ministar obrane je objavio kako je tvrtka Nexter pobijedila na natječaju za isporuku 15 samohodnih haubica Caesar. Jeppe Reng, glasnogovornik danskog Ministarstva obrane (FMN), rekao je za Jane’s kako ugovor u vrijednosti DKK300 milijuna (USD43.6 milijuna) također uključuje opciju za dodatnih pet i da će isporuka započeti 2020. godine.

Caesar će zamijeniti američke haubice M109A3 koje su trenutno u službi OS Danske. Reng je rekao da FMN nije izričito zatražio da CAESAR bude montiran na platformu Tatre, ali je Nexter ponudio ovu konfiguraciju koja zadovoljava sve potrebe. On je dodao da je haubica Caesar odabrana u završnom krugu natječaja umjesto sustava Elbit Atmos.

„Nexter sustavi ponudili su Caesar 8×8 Tatra topnički sustav”, rekao je on. „Smatra se najpovoljnijim u pogledu tehničkih zahtjeva, troškovi nabave i troškova životnog ciklusa.”

Korištenje platforme 8×8 omogućit će danskim haubicama Caesar nošenje težih tereta nego 6×6 verzije koje su trenutno u službi. One će biti opremljene s novim automatiziranim sustavom koji će moći nositi 30 komada granata.

Glasnogovornik Tatra kamiona Andrej Cirtek rekao je novinarima kako će danske haubice Caesar koristiti T-815 platformu s Tatra-Norgren poluautomatskim mjenjačem, te sustavom pneumatske suspenzije za sva četiri osovine, što je jedinstven slučaj kod kategorije vozila ove težine.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)