Danska reagira na povećanu rusku vojnu prijetnju planiranjem značajnog povećanja obrambenih aktivnosti na području Baltičkog mora. Novi planovi, koji su dobili potporu među strankama u danskom parlamentu, predviđaju višu razinu izdataka za unaprjeđenje danskih obrambenih sposobnosti u suradnji s regionalnim partnerima i nordijskim zemljama te NATO savezom.

Danska će preuzeti “rotacijsko” zapovijedanje NATO Maritime Group One, ili SNMG1, koja je jedna od dviju NATO-ovih stalnih pomorskih skupina u Sjevernoatlantskom području.

U odnosima Danske i Rusije došlo je do zahlađenja, budući da je danska vlada signalizirala svoju namjeru da se pridruži europskom programu proturaketne obrane NATO-a, inače poznatom kao N-MDS.

Kremlj je upozorio Dansku na N-MDS, napominjući kako Rusija neće oklijevati gađati danska vojna postrojenja i sredstva, uključujući brodove. Štoviše, danske nacionalne obavještajne agencije izvještavaju o povećanom riziku od hibridnih napada Rusije protiv danske upravne i vojne informacijske tehnologije, te druge ključne infrastrukture.

Danska je nedavno potvrdila raspoređivanje 200 vojnika u Estoniji. Danska postrojba se sprema pridružiti multinacionalnoj bojni pod britanskim vodstvom, koja se nalazi u blizini granice Estonije s Rusijom.

“Riječ je o vanjskim granicama NATO-a, što je jasan znak Rusiji da će se akcijom prema granicama baltičkih država, suočiti s danskim, njemačkim ili britanskim snagama”, izjavio je danski ministar vanjskih poslova Anders Samuelsen.

SNMG1 koji će doći pod dansko zapovjedništvo 2018. godine sastoji se od četiri do šest razarača i fregata. Zemlje koje čine ovu skupinu brodova su Njemačka, Nizozemska, Kanada i Sjedinjene Države. SNMG1 se redovito jača brodovima iz drugih država NATO-a, uključujući Poljsku, Belgiju, Italiju, Španjolsku i Portugal.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)