Danska planira značajno povećati vojnu potrošnju i preusmjeriti svoje vojne i operativne sposobnosti na Baltičko more i Arktik. Vladin plan detaljno je obrazložen u dokumentu Ministarstva obrane “Prijedlog za novi sporazum o obrani 2018-2023” i nastao je zbog ruskog “konfrontacijskog” ponašanja i jačanja vojne prisutnosti na području Baltika i Visokog Sjevera.

Danska je izdvojila 3,5 milijarde dolara za svoj proračun za obranu u 2017. godini. Prijedlog obrane, ako bude proveden, povećao bi postupno godišnju vojnu potrošnju za 770 milijuna dolara svake godine kako bi dosegao 4,27 milijarde dolara 2023. godine.

“Vladin prijedlog o obrambenoj potrošnji označava značajnu investiciju u danske obrambene sposobnosti. Jaka obrana naglašava našu odlučnost da ostanemo jezgra u NATO-u “, izjavio je danski ministar obrane Claus Hjort Frederiksen. Potez koji će zasigurno raspoložiti SAD i NATO tako bi povećao izdvajanja za 20 posto do 2023.

Učinkovitost Sjedinjenih Američkih Država i njegovih NATO saveznika da djeluju u odvraćanju Rusije je u opasnosti zbog nedostataka sposobnosti, rekao je general Ben Hodges, zapovjednik američkog KoV-a u Europi.

Znatan dio predložene nove potrošnje bio bi usmjeren na nabavu oružanih sustava, proširenje specijalnih snaga i povećanu izgradnju kapaciteta spremnosti kroz sve grane oružani snaga.

“Danska treba izgraditi bolje vojne sposobnosti. Veći proračun naveden u prijedlogu također je namijenjen dubljoj danskoj predanosti NATO-u i većem doprinosu kolektivnog odvraćanja i obrani saveza “, rekao je Frederiksen.