Tri aviona Dassault Alphajet Francuskog ratnog zrakoplovstva završili su u četvrtak, 2. ožujka 2017. dvodnevni posjet Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“u Zemuniku. Radni posjet francuskih pilota, polaznika obuke i njihovih nastavnika letenja, u bazi Zemunik proveden je u cilju uvježbavanja, planiranja te provedbe međunarodnih preleta i procedura na aerodrome drugih država što je sastavni dio letačke obuke francuskih vojnih pilota.

Pri odlasku iz baze Zemunik piloti Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze s Pilatusima PC-9M izveli su i zajednički trening grupnog letenja s francuskim pilotima dok su piloti iz Eskadrile borbenih aviona 91. zrakoplovne baze s avionima MiG-21 dobili i iskoristili prigodu da u sklopu svoje borbene (presretačke) obuke presretnu francuske Alphajetove „Target of Oportunity“, uz navođenje iz Središta za nadzor zračnog prostora Bojne zračnog motrenja i navođenja. Provedbom ove aktivnosti, uz primjenu svih NATO i ICAO postupaka i procedura, hrvatski piloti borbenih aviona MiG-21 stekli su nova iskustva i potvrdili dostignutu razinu osposobljenosti, kompatibilnosti i interoperabilnosti za provedbu svoje temeljne zadaće – nadzora i zaštite zračnog prostora RH.

Zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona i vođa akrobatske grupa „Krila Oluje“ pukovnik Damir Barišić izrazio je zadovoljstvo što su mogli ugostiti kolege iz Francuskog ratnog zrakoplovstva i razmijeniti iskustva u školovanju vojnih pilota. „Ovakvi međunarodni letovi nisu samo mogućnost za razmjenu iskustva s pripadnicima drugih ratnih zrakoplovstava već su od iznimnog značaja za stjecanje znanja, iskustva i samopouzdanja kod mladih pilota te su uobičajena praksa u većini europskih ratnih zrakoplovstava“, istaknuo je pukovnik Barišić.

Suradnja francuskih kadeta s pilotima iz Zemunika pokrenuta je prije nekoliko godina kroz razmjenu kadeta, a sve je krenulo kada je francuski polaznik obuke Marvin Moguerou kroz školovanje surađivao s Fakultetom prometnih znanosti u Zagrebu, a kontakti su dalje nastavljeni preko hrvatskog kadeta-pilota Luke Šapine kojemu je Marvin Moguerou bio i na promociji završetka školovanja za vojnog pilota. Zanimljivo je i kako se u francuskom timu pilota koji su bili u Zemuniku nalazio i jedan nekadašnji i jedan od budućih članova akrobatske grupe Patrouille de France.

Ovo je bio prvi dolazak francuskih aviona u bazu Zemunik i Hrvatsku čime su otvorena vrata za nastavak i proširenje suradnje u području obuke pilota.

Foto:HRZ i PZO/M.Karačić, L.Šapina, D.Belančić
Tekst: HRZ i PZO/Marinko Karačić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)