Izvršni direktor Dassault Aviation Eric Trappier izjavio je u utorak kako je tvrtka još uvijek u razgovorima s Indijom oko moguće kupnje dodatnih borbenih zrakoplova Rafale. “Zasebni natječaj Indije za jednomotorni borbeni zrakoplov je neovisan o narudžbama Rafala i neće utjecati na pregovore”, izjavio je Eric Trappier za Reuters.

“To su različiti projekti”, rekao je Trappier na marginama obrambenog foruma u gradu Toulonu na jugu Francuske. “Radi se o dodatnim borbenim zrakoplovima. Ništa nije odlučeno, ali nećemo stati na 36”. Krajem prošlog mjeseca Times of India je objavio da je Indijsko ratno zrakoplovstvo napravilo “neke prezentacije” o potrebama za nabavkom još 36 Rafala, a što bi u konačnici bilo znatno jeftinije rješenje od predloženog projekta borbenog zra koplova FGFA koji se razvija s Rusijom.

U izvješću se navodi kako će IAF početi znatno jaču kampanju za nabavkom još 36 boraca Rafale nakon što dobije prvih 36 zrakoplova pod ugovorom vrijednim 7,87 milijardi eura potpisanog s Francuskom prošlog rujna. Dodatnih 36 Rafala koštat će nešto više od 60% izvorne cijene nabave. “No, još nema konačne odluke o dodatnim zrakoplovima ili FGFA projektu”, navodi neimenovani izvor. Prvih 36 Rafala, koja također mogu nositi nuklearno oružje, predviđeno je za isporuku od studenog 2019. do sredine 2022. godine. IAF je priopćio da infrastruktura u bazama Hasimari i Ambali može svaka primiti po dva skvadrona Rafala.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)