Francuska vlada i kompanija Dassault Aviation u ponedjeljak su potpisale ugovor vrijedan 2.3 milijarde dolara kojim se Dassault obvezuje nadograditi 28 borbenih aviona Rafale na standard F4, piše US News.

Nadogradnja ovih višenamjenskih borbenih aviona, koje proizvodi upravo Dassault, trebala bi biti gotova do 2023. godine. Nakon toga će Francuska naručiti nadogradnju još 30 aviona koji bi se trebali isporučiti između 2027. i 2030. godine, rekao je ministar obrane Florence Parly, a piše upi.com.

Iz Dassaulta ističu kako će nadogradnja na novi standard znatno ojačati borbene sposobnosti aviona te mu omogućiti bolju povezanost s drugim sustavima. Rafale će F4 standardom dobiti, između ostalog, sofisticirani displej na viziru kacige, bolje senzore te mogućnost korištenja novih projektila zrak-zrak i AASM precizno navođenih bombi mase 1000 kilograma,, navodi kompanija na svojim stranicama.

Nadalje, Dassault se također pohvalio da je Rafale jedini “svenamjenski” borbeni avion na svijetu, koji može uzletjeti i sa zemlje i s nosača aviona. Također ističu da može nositi oružja i goriva koje ukupno premašuju težinu samog zrakoplova za 50 posto.

– F4 standard jamči da će Rafale ostati na svjetska klasa kako bi naše oružane snage mogle izvršiti sve zadaće s maksimalnom efikasnošću, bilo u koaliciji s našim partnerima ili potpuno samostalno. Ovaj novi standard također garantira da će Rafale i dalje imati odlične reference u slučaju prodaje drugim državama – rekao je izvršni direktor Dassaulta Eric Trappier, a prenosi UPI.

Rafale je u operativnu službu ušao 2004. godine u sklopu Francuske ratne mornarice, dok je u Francuske zračne snage uveden 2006. godine. Riječ je o jednom od najmodernijih i najboljih borbenih aviona na svijetu. Tako već nekoliko godina kruži priča da je pilot Rafalea tijekom jedne vojne vježbe ‘oborio’ i američki F-22 Raptor, za kojeg Zračne snage SAD-a često ističu da mu nema premca. Što se tiče pravih borbenih operacija, Rafale je do sada korišten u Libiji, Maliju i Iraku.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)