Francuski DCNS očekuje da će početkom iduće godine dati ponudu za norveški natječaj za izgradnju podmornica, natječaj koji će francuskom brodograditelju suprotstaviti njemačkog graditelja podmornica ThyssenKrupp Systems Marine (TKMS), izvještava list Journal du Dimanche.

Norveški tehnički zahtjevi poznati su od prije tri tjedna, a DCNS će na njih odgovoriti “početkom 2017. godine”, navodi list. “Mi smo opet u konkurenciji s TKMS iz Njemačke, koji treba ovaj ugovor kako bi osigurao svoj opstanak”, rekao je DCNS predsjednik Hervé Guillou. Rad na podmornici će biti “100 posto francuski”, bez transfera tehnologije, izvijestio je list.

Oslo je međutim, postavio zahtjeve za offset, s ciljem nastavka i razvoja konkurentnosti domaće vojne industrije. “Norveški parlament očekuje da vrijednosti potencijalnih nabava u budućnosti osiguraju ugovore za norvešku vojnu industriju, a koji će biti jednaki trošku nabave te da će ti ugovori omogućiti odabranom dobavljaču pristup domaćem tržištu”, priopćeno je iz Ministarstva obrane u travnju, kada je najavljeno da su DCNS i TKMS u užem izboru.

Norveški parlament trebao bi odlučiti do kraja ove godine da li će odobriti program nabave, priopćilo je ministarstvo. DCNS će nadograditi svoju dizel-električnu podmornicu Scorpene, modificiranu kako bi se zadovoljili specifični norveški zahtjevi. Norveška djeluje sa šest podmornica klase Ula, a odluka tek treba biti donesena hoće li se cijela flota zamijeniti.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)