Ministarstvo obrane Republike Hrvatske ugovorilo je koncem prošle godine simboličnu generalnu reviziju tenkova M-84 sa tvrtkom Đuro Đaković-Specijalna vozila d.d. iz Slavonskog Broda u vrijednosti 10 milijuna kuna s PDV-om. Inače ĐĐSV je proizvođač predmetnih tenkova i jedini ima tehničke i stručne sposobnosti za izvršenje usluge generalne revizije tenkova M-84. Navedena tvrtka je uspješno obavljala održavanje i generalni remont tenkova M84 u prethodnim godinama.

Trenutno OSRH raspolažu sa 70-ak tenkova M-84. Dugoročnim planom razvoja OSRH planirano je izdvojiti 40-ak tenkova koji bi činili oklopnu bojnu. Pokušamo li usporediti M-84 sa današnjim zahtjevima suvremenog bojišta, slikovito bi ga mogli staviti u rang tenka T-55 početkom 90-ih godina. Dakle, nužna je njegova modernizacija koja ovisi o: taktičko-tehničkim zahtjevima, raspoloživom proračunu i slično.

Kako bi premostili vrijeme do modernizacije trenutno je u tijeku revizija tenkova M-84 u slavonskobrodskom Đuri Đakoviću. Očekuje se da bi do kraja godine ukupno reviziju prošlo 30-ak tenkova M-84 počevši od 2013. Generalna revizija je preduvjet za remont i modernizaciju. Modernizacija tenka na kojem nikad nije napravljena generalna revizija nema smisla, tenk koji se modernizira mora biti na nultom stanju ispravnosti i funkcionalnosti.

Bilo bi najbolje kada bi se povezala revizija sa remontom i modernizacijom, ali to nije moguće zbog financijskih ograničenja u MORH-ovom proračunu. Revizija tenka košta između 2-3 milijuna kuna, dok bi remont sa modernizacijom koštao između 10-15 milijuna kuna po tenku. Kad je riječ o reviziji, mijenjaju se svi dijelovi od gume i prirodnih materijala, potom brtve te oni kojima je istekao rok uporabe. Ostalo se popravlja ovisno o stanju istrošenosti. Remont obuhvaća još složenije radove, prije svih remont motora i različitih sustava, a potom ide modernizacija ovisno o zahtjevima krajnjeg korisnika.

Generalna revizija tenkova za OSRH znači i novu, vrlo korisnu referencu za ĐĐSV, jer organizirana linija za serijsku reviziju tenkova u tvornici, sa tenkovima u raznim fazama procesa te popunjene radionice ostavljaju značajan utisak na različita inozemna izaslanstva. Međutim, to je samo šminka, jer sve dok MORH ne zatraži generalni remont i modernizaciju tenka M-84 i dok u operativnoj službi ne bude barem jedna satnija tako moderniziranih tenkova, Đuro Đaković nema gotovo nikakve prilike da sklopi posao bilo gdje u inozemstvu, prije svega u Kuvajtu koji još uvijek raspolaže sa 149 tenkova M-84 i koje žele zadržati, remontirati i modernizirati.

Nije ovdje samo riječ o tenku, MORH nema nikakvih ozbiljnijih najava i planova o modernizaciji ili zamjeni BVP M-80, jer će sav proračun za “oklop” u idućih nekoliko godina biti fokusiran na nabavu 30mm daljinski upravljanih oružanih stanica za BOV Patria.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)