Tijekom proteklog vikenda imali smo priliku posjetiti Tank Museum, najbolji britanski i jedan od vodećih svjetskih muzeja tenkova, i to upravo u dane održavanja Tankfesta, velikog festivala tenkova. Muzej se nalazi odmah pored vojarne Bovington Camp, koju koristi Kraljevski tenkovski puk, najstarija tenkovska postrojba na svijetu. Nekad je bio pod kontrolom vojske, a danas je neovisna dobrotvorna organizacija.

Ovogodišnji Tankfest posjetilo je po 20 tisuća ljudi u subotu i nedjelju, a ulaznice su odavno rasprodane. Usporedbe radi, na prvom Tankfestu održanom 2000. godine zabilježeno je samo tisuću posjetitelja.

Već od ranog jutra kolone automobila stvorile su se na mirnim seoskim cestama u Dorsetu, engleskoj pokrajini oko dva sata vožnje jugozapadno od Londona. Prema muzeju su se slijevale tisuće posjetitelja najrazličtijih profila. Moglo se tu vidjeti brojne ratne veterane iz kraljevskih oružanih snaga, ali i obitelji s malom djecom, umirovljenike na izletu i mnogo, mnogo ljubitelja kompjutorske igre World of Tanks. Oni su u Bovington došli vidjeti tenkove kojima upravljaju uživo, ali i sudjelovati u natjecanju u World of Tanksu koje je organizirao njihov izdavač Wargaming, ujedno i jedan od pokrovitelja muzeja.

Kako je uobičajeno na takvim događanjima, pred muzejom su se već tiskali deseci štandova s brzom prehranom, osvježavajućim pićima, kao i maketama tenkova, vojnom memorabilijom, knjigama i drugim proizvodima.

Glavna akcija dana odvijala se u kuvajtskoj areni, kako se zove poligon za demonstraciju tenkova pored muzeja. Ime je dobio jer su je građani Kuvajta darovali Britancima kao zahvalu za sudjelovanje u oslobađanju njihove zemlje 1991. Godine.

Tijekom festivala prikazan je niz povijesnih tenkova uz rijetko viđene modele poput replika tenkova iz Prvog svjetskog rata. Drugi svjetski rat zastupali su modeli poput Shermana i Churchilla, a program je i završen simulacijom iskrcavanja na Normandiju, nakon koje su gledatelji glasnim pljeskom pozdravili predaju “Wehrmachta”.

U međuvremenu, britanske oružane snage prikazale su najsuvremenije iz svog aktualnog arsenala – tenk Challenger 2, borbeno oklopno vozilo Scimitar te niz specijaliziranih inženjerijskih vozila.

Od ostalih zanimljivosti, kuvajtskom arenom provezli su se i samohodna oklopna protutenkovska oruđa, kao i zvijezde Hladnog rata: Chieftain, T-72, M-60, Leopard i Scorpion. Svi ti tenkovi samo su (uz poneku posudbu) dio ogromne kolekcije bovingtonskog muzeja.

Više informacija o samom muzeju uz fotoreportažu pripremamo za jesenski broj tiskanog izdanja Defendera. U njemu ćemo objaviti i fotografije iz konzervatorskog odjela, u kojem se čuvaju rijetki prototipovi tenkova i drugih oklopljenih vozila.

Tekst/Foto: Marko Ćustić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)