Zapovjednik mornaričkih snaga Revolucionarne garde Irana izjavio je danas kako očekuje daljnje upute o sudbini 10 američkih marinaca koji su u iranskom pritvoru te da Teheran traži ispriku zbog incidenta. Admiral Ali Fadavi rekao je na državnoj televiziji kako je “neprofesionalno ponašanje” dovelo do incidenta u kojem su sudjelovala dva američka ophodna broda u blizini otoka Farsi.

Iranska Revolucionarna garda jučer je zadržala dva manja američka patrolna broda sa deset članova posade, a Teheran je obavijestio Washington da su mornari na sigurnome i da će uskoro biti pušteni, potvrdili su američki dužnosnici, prenose agencije.

“Primili smo uvjeravanja Iranaca da su naši mornari na sigurnome i da će im uskoro biti omogućen nastavak putovanja”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Ernest. Američki dužnosnici koji su željeli ostati neimenovani kazali su za Reuters da se pretpostavlja kako će američki mornari, devetorica muškaraca i jedna žena, biti zadržani u Iranu tijekom noći.

Fadavi je rekao kako bi mornari uskoro mogli biti pušteni, potvrđujući kako iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif sudjeluje u pregovorima oko njihovog oslobađanja. “Proces definitivno neće potrajati jako dugo, i čim primimo upute, garda će djelovati u skladu s tim “, rekao je Fadavi. “Gospodin Zarif je zauzeo čvrstu poziciju u razgovoru sa američkim državnim tajnikom da bi se SAD trebao ispričati zbog incidenta”, rekao je Fadavi.

Američki marinci su privedeni, jer su se navodno nalazili 1,2 milje unutar teritorijalnih voda Irana o čemu postoji snimka na GPS uređajima iranskih mornaričkih snaga, tvrdi iranska novinska agencija Fars.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)