Pripadnici HKoV-a, desetina VoS iz Gombr u vremenu od 14. – 16. rujna 2017. natjecali su se za titulu Najbolje desetine na natjecanju Najbolja Desetina u Republici Sloveniji.
Natjecanje je otvorio zamjenik zapovjednika 72.brigade pukovnik Vogrinc zajedno sa gradonačelnikom grada Slovenj Gradeca kao domaćina natjecanja uz organizaciju dočasničkog zbora 72. brigade Slovenske vojske na čelu sa Prvim dočasnikom brigade časničkim namjesnikom Jaunig Klemenom.

cof

Na natjecanju je uz pripadnike HKoV-a sudjelovalo 6 desetina vojske Republike Slovenije i 2 desetine Američke vojske. Ukupno 9 desetina pokušalo je sebi osigurati titulu najbolje desetine. Desetina je tijekom natjecanja morala imati svu potrebnu borbenu opremu na sebi zajedno sa osobnim naoružanjem te borbenu naprtnjaču minimalne težine 10kg cijelo vrijeme natjecanja. Staza je bila vrlo zahtjevna, planinska sa velikom visinskom razlikom (na pojedinim dijelovima i do 500 m) i dužine oko 30 km a protezala se u području Irvačkog jezera (blizina Slovenj Gradeca). Stazu je bilo potrebno savladati uz pomoć zemljovida te su se na njoj morale pronaći kontrolne točke i u trku izvršavati niz zahtjevnih zadaća.

cof

Desetina je u tih tri dana uspješno odradila sve zadaće, ali izdvojio bih da je prva zadaća, gađanje iz osobnog naoružanja sa jurišnom puškom VHS D2 bila izuzetno dobro odrađena te su postigli odličan rezultat.

Ostale zadaće u tri dana natjecanja bile su:

■guranje vozila težine 12500 kg na udaljenost od 50 metara
■precizno gađanje ručnom granatom (gađa se prozor iz stojećeg položaja na udaljenosti od 25 m)
■spuštanje niz 25 metara visoku stijenu uporabom užeta
■taktička popuna desetine (prenošenje 2×25 litara vode, 2×10 kg hrane i 2×15 kg streljiva na 500 metara)
■zaustavljanje krvarenja i slanje poziva za MEDEVAC te prenošenje ranjenika u nosilima na udaljenost od 400 m
■borbeni test snage i izdržljivosti (sprint 800 metara sto brže i dizanje kutije streljiva od 12 kg iznad glave sto je vise puta moguće (minimalno 90 podizanja po pripadniku) te prebacivanje gume BOV Patria na udaljenost od 30 m
■prelazak vodene zaprjeke širine 25 m (plivanjem i obavezno prenošenje kompletne opreme i oružja vojnika na drugu stranu rijeke)
■zadaća za zapovjednika desetine – prebaciti cijelu desetinu i opremu kroz mrežu sa 9 kvadratnih polja (svaki je kvadrat 70×70 cm) bez da vojnik ili oprema dotakne mrežu i ne smiju 2 vojnika proći kroz isti kvadrat

Nakon tri vrlo teška i naporna dana koja su protekla mora se reći u iznimno teškim vremenskim uvjetima i na vrlo teškoj i napornoj stazi naši su pripadnici osvojili ukupno 6. mjesto. Potrebno je naglasiti da je razlika između desetina bila u sekundama što samo govori u prilog da su sve desetine bile izuzetno dobro pripremljene, da su uložili maksimalne napore i što je najbitnije sigurno i bez ozljeda odradili sve zadaće i došle do cilja.

U pratnji pripadnika desetine nalazio se i Prvi dočasnik HKoV-a , časnički namjesnik Dario Rosić koji se tijekom natjecanja susreo sa Prvim dočasnikom vojske Republike Slovenije časničkim namjesnikom Igorom Tomašićem. Prvi dočasnik Slovenske vojske izrazio je izuzetno zadovoljstvo i zahvalio Hrvatskoj vojsci što se odazvala i poslala ekipu na natjecanje.

Tekst i foto: HKoV / Dario Rosić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)