U srijedu 7. ožujka 2018. Središte za nadzor zračnog prostora Bojne zračnog motrenja i navođenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane uspješno je provelo vježbovno navođenje dežurnog borbenog dvojca (DBD) na strani vojni zrakoplov. Vježba presretanja je provedena u prijepodnevnim satima s 2 aviona MiG-21 bisD na području Bjelovara.

Prema standardnoj proceduri, NATO zapovjedništvo u Torrejonu (Combined Air Operations Centre – CAOC) preko Središta za nadzor zračnog prostora (SzNZP) daje zapovijed za presretanje hrvatskom Dežurnom Borbenom Dvojcu. Dva borbena zrakoplova tipa MIG-21 bisD polijeću, uočavaju cilj i presreću ga na području Bjelovara. Ovog puta presreli su zrakoplov američkog ratnog zrakoplovstva C-17 Globemaster III, na letu iz Ramsteina (SR Njemačka) prema Zagrebu. Izvršena je vizualna identifikacija, te je dozvoljeno da nastavi let po planu, a dežurni borbeni dvojac se vraća na slijetanje.

Presretanje je provedeno u sklopu uvježbavanja Air Policing procedura unutar NATINAMDS sustava (NATO Integrated Air and Missile Defence System), pridržavajući se svih važećih sigurnosnih i operativnih procedura. Takav oblik vježbe u kojoj se presreće stvarni cilj u kontroliranom zračnom prostoru predstavlja najrealniju simulaciju stvarnog presretanja cilja koji se ne javlja civilnoj kontroli leta ili ima bilo koju drugu sumnjivu namjeru.

Tekst i foto: HRZ i PZO

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)