Središte za obuku HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“ u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku uspješno je provelo još jedan obučni ciklus koji organizira za pripadnike bojne ZMIN. Riječ je o tečaju IDO (Identication Officer) i TPO (Track Production Officer) za vrijeme krize i sukoba koji SzO provodi od 2015. godine. Tečaj se provodio od 8. svibnja do 2. lipnja 2017., a polaznici su osposobljeni za provođenje zadaća nadzora zračnog prostora u najsloženijim uvjetima.

Nadzor zračnog prostora izrazito je složena aktivnost koja zahtijeva dobro obučene stručnjake te je njihova odgovarajuća obuka prvi i iznimno važan korak. Upravo obukom u Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a stječu znanja i razvijaju potrebne vještine za samostalni rad i nesmetano funkcioniranje sustava ZMIN u svim pa i najsloženijim situacijama s kojima se mogu susresti u nadzoru NATO zračnog prostora.

Četvero polaznika trećeg naraštaja ovog Tečaja imali su prigodu, kao i njihovi prethodnici, proći program u sklopu kojeg su se, kroz praktične vježbe na informacijsko-simulacijskom sustavu MASE u kabinetu NATINADS, uvježbavali kao tim motriteljske sekcije i tako usvajali potrebna znanja, razvijali vještine i osposobljavali se za obavljanje zadaća identifikacije ciljeva u zračnom prostoru i formiranje tragova te su stekli kompetencije za rad u složenim kriznim uvjetima nadzora zračnog prostora.

Zbog svoje složenosti i zahtjevnosti ovakav tip tečaja provodi se jednom godišnje i predstavlja krunu osposobljavanja djelatnika bojne ZMIN za rad u NATO sustavu nadzora zračnog prostora.

Tekst i foto: MORH / Leida Parlov

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)