Kako prenose izraelski mediji, izraelsko tužiteljstvo planira podići optužnice protiv rukovodstva poduzeća Aeronautics radi prijevare i izvoznih prijestupa. Ministarstvo pravosuđa je u srijedu 29.08.2018. objavilo da je nakon gotovo jednogodišnje istrage ured državnog tužitelja pozvao cijelo rukovodstvo Aeronauticsa, uključujući i generalnog direktora, na saslušanje pred podizanje optužnica. Ostatak detalja i dalje nije dostupan javnosti.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske je u svibnju ove godine s Aeronauticsom potpisalo ugovor za nabavu bespilotnih letjelica vrijedan 4,87 milijuna EUR. Ministarstvo poljoprivrede još nije komentiralo najavljeno podizanje optužnica protiv odabranih dobavljača pa nije poznato hoće li to utjecati na isporuku. Pošto se nabava bespilotnih letjelica financira 70% iz sredstava EU fondova, možda će i Europska Unija imati komentar na cijelu priču.

Vrijednost dionica Aeronauticsa je na burzi doživjela novi pad nakon najave optužnica. Inicijalno je njihova vrijednost polovinom 2017. godine bila oko 450 EUR da bi malo više od godinu dana pala na ispod 175 EUR. Mali oporavak od 60 EUR, koji se radi ovih optužnica već napola rastopio, se desio radi najave kupnje Aeronauticsa od strane Rafaela. Aeronautics je odbio prvu ponudu Rafaela jer je po njihovom mišljenju bila preniska,no tek će se vidjeti hoće li Rafael slati novu ponudu u svjetlu novog razvoja događaja. U drugom kvartalu 2018. Aeronautics je zabilježio pad prihoda za 30%, što je rezultiralo ostvarenim gubitkom od 2 milijuna USD.

I prije samog zaključivanja ugovora Ministarstvo poljoprivrede bilo je vrlo dobro upoznato s problemima izraelske tvrtke o kojima je pisao i Defender.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)