U  vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu, u utorak 2. kolovoza 2016. godine, uz nazočnost  načelnika Glavnog stožera general zbora Mirka Šundova, zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač, uručio je rješenja o dodjeli treće kategorije (AIII) spremnosti na borbenom avionu MiG-21 satniku Ivanu Lukanu i natporučniku Nini Gakoviću te rješenja o dodjeli dodatnog letačkog zvanja probni pilot na avionu MiG-21 bojniku Christianu Jagodiću i bojniku Zvonimiru Milatoviću iz Eskadrile borbenih aviona, priopćio je MORH

Događaj je posebno značajan jer je to prvi put od 2008. godine da su dva pilota izvršila preobuku za pilota aviona MiG-21, a sličan je slučaj i s preobukom za probne pilote u HRZ-u i PZO-u koje je odškolovao brogadir Ivan Selak. U ovoj je prigodi zamjenik zapovjednika Eskadrile borbenih aviona, bojnik Christian Jagodić, kratko predstavio postignuća u ovoj godini kao i nove pilote.

„Izuzetno mi je drago što sam danas ovdje i čestitam vama koji ste proveli preobuku i postigli rezultate, kao i zapovjednicima koji su se odlučili za to. Čestitke i tehničarima koji ulažu puno truda u održavanje. Dat ću sve od sebe, a i od vas zahtjevam, da se ovaj proces osposobljavanja nastavi i dalje“, rekao je načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov u svom obraćanju nazočnima.

„Ovo je značajan trenutak za eskadrilu, ali i za mene kao zapovjednika. Piloti su uložili puno truda da završe obuku, a zahvalio bih i tehničarima. Zajedno su uložili  svoje znanje, vještine i trud, a tim putem treba nastaviti i dalje“, istaknuo je zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač.

Eskadrili je čestitao i zapovjednik 91. zrakoplovne baze pukovnik Michael Križanec. „Upućujem pohvalu kolegama iz eskadrile, kao i ljudima iz održavanja jer oni u timu izvrsno rade, a to se vidi i po rezultatima“, naglasio je pukovnik Michael Križanec.

Nakon uručenja i kratkog sastanka s pripadnicima Eskadrile borbenih aviona, načelnik GS OS RH obišao je novi objekt Dežurnog borbenog dvojca, čije se dovršenje očekuje krajem mjeseca kolovoza.

Satnik Ivan Lukan i natporučnik Nino Gaković završili su 1. stupanj letačke obuke i time stekli treću kategoriju spremnosti koja uključuje osposobljenje za sigurno letenje  pojedinačnim avionom po VFR i IFR danju i letenje u grupi od dva aviona u ulozi pratitelja po VFR danju. Nakon toga slijedi drugi stupanj letačke obuke na kojem se piloti ososobljavaju za izvršavanje borbenih zadaća na avionu MiG-21.

Dva nova probna pilota, bojnik Christian Jagodić i bojnik Zvonimir Milatović, uspješno su završili obuku za dodatno osposobljenje i stekli zvanje probnog pilota na avionu MiG-21. Cilj obuke je osposobiti polaznika obuke za provedbu probnih letova na avionu MiG-21 s ciljem utvrđivanja ispravnosti aviona i svih njegovih sustava. Uvjeti za obuku za probnog pilota su letačko iskustvo na avionu MiG-21 kao i odlična teorijsko – stručna znanja.