Dana 09.02. 2017., u vojarni „Bilogora“, u Bjelovaru provedena je dodjela beretki pripadnicima (17. naraštaja) po završetku integracijske obuke, koji su nakon temeljne i specijalističke vojne obuke završili u Topničko raketnoj bojnoj, gardijsko oklopno mehanizirane brigade. Samu integracijsku obuku osmislio je dočasnički lanac potpore, Topničko raketne bojne, na čelu sa stožernim narednikom Božidarom Petrinjakom uz potporu 1. dočasnika gombre, časničkog namjesnika Dražena Horvata, te suglasnost zapovjednika, bojne pukovnika Ž. Bosorića i gombre general bojnika Denisa Tretinjaka. Obuka je obuhvaćala prvenstveno temeljne vojne zadaće, od samog čina pozdravljanja, do orijentacije i tjelesne pripreme.

Obuku sa ovim pripadnicima provodili su mladi dočasnici koji su netom završili prvu razinu temeljne dočasničke izobrazbe, na čelu s narednikom Mariom Krolom. Nakon provedene zahtjevne obuke, proveden je završni svečani čin samog integriranja vojnika u ovu gardijsku topničku postrojbu, ceremonijalnim djelom koje je obuhvaćalo svečani postroj dočasnika razine desetnika, kroz čiji špalir mora proći svaki novi vojnik i tom simbolikom postaje integrativni dio gardijske postrojbe.

U svome svečanom obraćanju 1. dočasnika topničko raketne bojne, sžn B. Petrinjaka, dato je pojašnjenje smisla ove obuke čiju krunu označava dodjela beretki … ili kako to lijepo je opisao prvi dočasnik; „Vi ste spremni za potpunu integraciju u gardijsku postrojbu. Kao simbol ove obuke i dokaza savladavanja sve zahtjevne obuke, danas ćemo Vam dodijelit beretku…., kao simbol … pripadnosti eliti, eliti… gdje su svi pozvani, ali rijetki odabrani, da je nosite i pronosite u čas i slavu onih, koji su pod tim simbolom otpora, svojom žrtvom i sposobnošću, izborili da danas mi imamo…svoju vojsku, te slobodnu i suverenu…, državu Hrvatsku.“, te im ih i osobno uručio, a prvi dočasnici bitnica, kojima su dodijeljeni, uručivali su im oznaku postrojbe.

Nadodavši; „Noseći nju…, pred Vama su nova iskušenja, nove obuke, nova stremljenja i novi izazovi. Ne dvojim, ako ovako nastavite, da sljedeći Vaš put, je put ulaska u dočasnički kor, gdje će Vas čekati drugi i drugačiji izazovi, te druge i drugačije zadaće, što vam ja, u Vašoj budućoj vojnoj karijeri i svesrdno želim.“
Uz to vjerujem, do sada pokazanim, sposobnostima i znanjima, da će te od danas biti još vrsniji, profesionalci i domoljubi, a to je ono što od Vas očekuje i Hrvatska država i hrvatska nacija. Kako nas povijest ovih prostora uči, da budete bedem.., kad zatreba, za dobronamjerne zid mjedeni, za zle plot krvavi.“
Za sam kraj proglašen je najbolji polaznik, za ovu prigodu ta čast pripala je vojniku Mihaelu Grgiću, koji je od strane zapovjednika topničko raketne bojne, pukovnika Bosorića dobio pohvalnicu. Sama svečanost završila je bojnim pokličem novo integriranih …, sa pokličem „Topnici – za Hrvatsku – vatra i udar – uvijek spremni – trb.“ A potom je uslijedilo bacanje beretki u zrak.

Tekst i foto: Topničko raketna bojna, Gombr

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)