Defender.hr je još u listopadu 2017. pisao o nabavi dva višenamjenska helikoptera UH-60 Black Hawk za Republiku Hrvatsku.. Naime, rijeć je o prva dva helikoptera za potrebe Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) i oni će biti začetak zrakoplovne postrojbe unutar ZSS kakvu imaju i druga saveznička zapovjedništva specijalnih snaga, te organizacijski neće biti u sklopu HRZ i PZO. U današnjim specijalnim operacijama uloga helikoptera postala je nezamjenjiva bilo da je riječ o upadu specijalaca u neprijateljsku pozadinu, izvlačenje i slično. Na ovaj način, hrvatski vojni specijalci će uz obuku s pripadnicima američkih i drugih savezničkih snaga dobiti sposobnost više, te u skoro vrijeme biti osposobljeni za samostalno izvršenje takvih zadaća korištenjem helikoptera.

Objavu informacije o dolasku prva dva helikoptera Black Hawk treba gledati u kontekstu potpisanog sporazuma iz Brusela prije nekoliko dana. Ministar obrane Damir Krstičević je nedavno u Bruxellesu s ministrima obrane Bugarske, Mađarske i Slovenije potpisao sporazum o razumijevanju o uspostavi Multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Program – MSAP) koja će se upravo odvijati u 93. ZB Zemunik. Upravo tamo će se specijalci obučavati na ovom tipu helikoptera.

S druge strane, objavom da će SAD donirati dva helikoptera Republici Hrvatskoj, zacementirana je i buduća odluka o tome za koji će se tip višenamjenskog helikoptera odlučiti RH u skoroj budućnosti kako bi zamijenila flotu Mi-8 zapadnom tehnikom. Europski konkurenti mogu zaboraviti na Republiku Hrvatsku kao potencijalnog kupca višenamjenskih borbenih helikoptera, dakle prije svih Airbus i Agusta&Westland.

Nema sumnje kako će se činiti sve da se nabave Black Hawk helikopteri i to oni rabljeni, odnosno oni koje SAD može donirati.

Svakako da i SAD ima interesa, jer će za veći broj Black Hawk helikoptera trebati angažirati održavanje, nabavu pričuvnih dijelova, obuku i općenito logističku potporu, a to nisu mali novci kao što se vidjelo na primjeru OH-58D Kiowa Warriors.

Treba se ipak upitati kako i na koji način će sustav logistike i potpore unutar MORH-a i OSRH uspjeti osigurati održavanje helikoptera Kiowa Warriors, Black Hawk, zrakoplova F-16 i helikoptera Mi-171Sh. Ne bude li sve bilo osigurano na vrijeme, od ljudstva, financija nadalje, svakako da će biti ugrožen stupanj njihove operativnosti odnosno raspoloživosti, jer najveći dio spomenutih sustava ne trpi improvizacije.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)