Dolazak prvih helikoptera UH-60M za ZSS znači da MORH ne želi europske helikoptere za budućnost

Defender.hr je još u listopadu 2017. pisao o nabavi dva višenamjenska helikoptera UH-60 Black Hawk za Republiku Hrvatsku.. Naime, rijeć je o prva dva helikoptera za potrebe Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) i oni će biti začetak zrakoplovne postrojbe unutar ZSS kakvu imaju i druga saveznička zapovjedništva specijalnih snaga, te organizacijski neće biti u sklopu HRZ i PZO. U današnjim specijalnim operacijama uloga helikoptera postala je nezamjenjiva bilo da je riječ o upadu specijalaca u neprijateljsku pozadinu, izvlačenje i slično. Na ovaj način, hrvatski vojni specijalci će uz obuku s pripadnicima američkih i drugih savezničkih snaga dobiti sposobnost više, te u skoro vrijeme biti osposobljeni za samostalno izvršenje takvih zadaća korištenjem helikoptera.

Objavu informacije o dolasku prva dva helikoptera Black Hawk treba gledati u kontekstu potpisanog sporazuma iz Brusela prije nekoliko dana. Ministar obrane Damir Krstičević je nedavno u Bruxellesu s ministrima obrane Bugarske, Mađarske i Slovenije potpisao sporazum o razumijevanju o uspostavi Multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Program – MSAP) koja će se upravo odvijati u 93. ZB Zemunik. Upravo tamo će se specijalci obučavati na ovom tipu helikoptera.

S druge strane, objavom da će SAD donirati dva helikoptera Republici Hrvatskoj, zacementirana je i buduća odluka o tome za koji će se tip višenamjenskog helikoptera odlučiti RH u skoroj budućnosti kako bi zamijenila flotu Mi-8 zapadnom tehnikom. Europski konkurenti mogu zaboraviti na Republiku Hrvatsku kao potencijalnog kupca višenamjenskih borbenih helikoptera, dakle prije svih Airbus i Agusta&Westland.

Nema sumnje kako će se činiti sve da se nabave Black Hawk helikopteri i to oni rabljeni, odnosno oni koje SAD može donirati.

Svakako da i SAD ima interesa, jer će za veći broj Black Hawk helikoptera trebati angažirati održavanje, nabavu pričuvnih dijelova, obuku i općenito logističku potporu, a to nisu mali novci kao što se vidjelo na primjeru OH-58D Kiowa Warriors.

Treba se ipak upitati kako i na koji način će sustav logistike i potpore unutar MORH-a i OSRH uspjeti osigurati održavanje helikoptera Kiowa Warriors, Black Hawk, zrakoplova F-16 i helikoptera Mi-171Sh. Ne bude li sve bilo osigurano na vrijeme, od ljudstva, financija nadalje, svakako da će biti ugrožen stupanj njihove operativnosti odnosno raspoloživosti, jer najveći dio spomenutih sustava ne trpi improvizacije.