Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov u prisutstvu članova obitelji Šušak, Bobetko i Zadro danas, u petak, 13. siječnja 2017. godine svečano su imenovali četiri dvorane Ministarstva obrane i Oružanih snaga, koje od danas nose imena ratnog ministra obrane Gojka Šuška, stožernog generala Janka Bobetka, stožernog generala Zvonimira Červenka i general-bojnika Blage Zadre.

Svečanosti imenovanja dvorana prisustvovali su i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, glavni inspektor obrane general bojnik Slaven Zdilar, ravnatelj VSOA brigadni general Ivica Kinder, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u miru mons. Juraj Jezerinac, zapovjednici grana OS RH, članovi Hrvatskog generalskog zbora, te drugi visoki uzvanici.

Tom prigodom predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović pozdravila je ideju MORH-a za imenovanjem dvorana te istaknula kako je ovo svečano i emotivno obilježavanje u kojem se prisjećamo ljudi koji su nas u prošlosti vodili u slobodu i mir i kojima danas trebamo biti zahvalni. „Zahvalnost dugujemo i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i svim braniteljima i suborcima koji su dali svoje zdravlje i sudjelovali u Domovinskom ratu.
Također, predsjednica je istaknula kako će nam iskustva iz Domovinskog rata i njegovih sudionika biti važna okosnica i temelj na kojima ćemo graditi novu strategiju nacionalne sigurnosti, koja je u ovom periodu iznimna važna za Republiku Hrvatsku, s obzirom na aktualne nove sigurnosne prijetnje.
„Oružane snage su snaga i sila koja ne gubi na važnosti, snaga koja se prilagođava novim uvjetima i koja će i dalje omogućivati sigurnu budućnosti svakom hrvatskom građaninu“, zaključila je predsjednica.
Ministar obrane Damir Krstičević ovom je prigodom istaknuo kako je ponosan što danas, što uoči obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, nazivamo dvorane u Ministarstvu obrane imenima hrvatskih velikana – ratnog ministra Gojka Šuška, načelnika Glavnog stožera generala Janka Bobetka, načelnika Glavnog stožera generala Zvonimira Červenka i vukovarskog heroja generala Blage Zadre.
„Simboličan je ovo čin zahvale za sve što su učinili za hrvatsku obranu i hrvatsku pobjedu. Ponosni smo na ljude koji su darovali sebe kako bi se ostvario san naraštaja – slobodna, neovisna, prosperitetna, jedina domovina Hrvatska. Mi danas živimo u našoj Hrvatskoj koju su Gojko Šušak, Janko Bobetko, Zvonimir Červenko, Blago Zadro sanjali, za koju su živjeli i za koju su se žrtvovali. Naša je obveza čuvati uspomenu na njihova djela. Ona trebaju svima nama biti putokaz, poticaj da se nikada ne umorimo od doprinosa izgradnji prosperitetne, ponosne, pobjedničke lijepe naše domovine!“, rekao je ministar Krstičević.
Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je kako u ovom trenutku, ovim činom imenovanja dvorana odajemo počast i svim braniteljima koji su svoje živote utkali u temelje Lijepe Naše. „Nazivanje dvorana imenima našeg ratnog ministra obrane i ratnih generala mali je čin kojim Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga žele odati počast ministru Šušku i generalima Bobetku, Červenku i Zadri, ali i ostaviti trajan podsjetnik na doba stvaranje slobodne i neovisne Hrvatske u kojem su oni sudjelovali i ostavili svoj neizbrisiv trag.“
Gojko Šušak bio je ratni ministar obrane od 1991. do svoje smrti te jedan od najbližih suradnika predsjednika dr. Franje Tuđmana. Dao je velik doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske i stvaranju neovisne države Hrvatske.
Stožerni general Janko Bobetko bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske od 1992. do 1995. godine. 1992. godine preuzima zapovjedništvo Južnog bojišta, vodio je deblokadu Dubrovnika i akcije u dubrovačkom zaleđu. Također, vodio je operacije Maslenica i Medački džep.
Stožerni general Zvonimir Červenko organizirao je obranu Zagreba, blokadu neprijateljskih vojarni i potaknuo osnivanje 14 zagrebačkih brigada. Vrhunac vojne karijere Zvonimir Červenko doživio je neposredno prije vojno-redarstvene operacije Oluja, kada je na mjestu načelnika Glavnog stožera naslijedio generala Bobetka.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)