Egipat je prošlog tjedna preuzeo isporuku tri borbena aviona Rafale francuskog proizvođača zrakoplova tvrtke Dassault, što je druga serija isporuke borbenih aviona u sklopu ugovora potpisanog prošle godine. Tri aviona su isporučena Kairu koncem prošlog tjedna na posebnoj svečanosti kojoj su prisustvovali egipatski i francuski dužnosnici, prenosi Ahram Online.

Glasnogovornik egipatskih snaga Brig. General Mohamed Samir izjavio je kako rastuća nacionalna flota borbenih aviona Rafale “predstavlja veliki doprinos ratnom zrakoplovstvu te poboljšava borbene sposobnosti oružanih snaga. ” Egipat sada ima ukupno šest aviona Rafale. Prva serija od tri zrakoplova isporučena je u srpnju 2015.

Prema sporazumu s Francuskom, Egipat je naručio 24 borbena aviona i FREMM fregatu za mornaricu. Fregata je već u operativnoj funkciji. “Ovaj posao omogućuje egipatski pomorskim i zrakoplovnim snagama poseban korak u izgradnji sposobnosti da ispune svoje zadsaće u potpori naporima za postizanje sigurnosti i stabilnosti na Bliskom istoku”, rekao je Samir.