Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima obišli su danas, u petak, 1. rujna 2017., u vojarni “Croatia” obuku pripadnika OS RH koji se obučavaju za rukovanje novim samoodrživim ekspedicijskim kampom OS RH.

Nakon obilaska ministar Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH izrazili su zadovoljstvo što će se uvođenjem u uporabu ovog kampa dodatno poboljšati uvjeti života i rada pripadnika OS RH, a što će također dodatno rezultirati i stjecanjem novih znanja i sposobnosti OS RH.

Riječ je o novom kampu Oružanih snaga RH koji je za potrebe pripadnika OS RH nabavljen putem Program Ministarstva vanjskih poslova SAD-a (Foreign Military Sales-FMS), kojim se olakšava prodaja američkog naoružanja, vojne opreme i usluga stranim vladama. Za navedeni kamp osigurana su sredstva u državnom proračunu RH u iznosu od 28.5 milijuna kuna, a koristit će se za smještaj pripadnika OS RH u terenskim uvjetima.

Riječ je o kampu ekspedicijskog tipa i sastoji se od 11 šatora, a primarno služi u inicijalnoj fazi ratnih, ali i mirnodopskih misija/operacija u ekstremnim uvjetima te osigurava smještaj, prehranu i higijenske potrebe za postrojbu veličine 200 vojnika. Za podizanje i uvođenje kampa u operativnu uporabu potrebno je minimalno osam do deset dobro uvježbanih vojnika, a za njegovo potpuno formiranje potrebna su tri dana.

Kamp je Zapovjedništvu za potporu u vojarnu “Croatia” isporučen u svibnju 2017., a od 21. kolovoza 2017., provodi se obuka podizanja i rukovanja pod vodstvom instruktora iz SAD-a. U trenutnoj fazi obučava se skupina od 20 pripadnika Bojne za opću logističku potporu ZzP-a i četiri pripadnika gardijskih brigada HKoV-a.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)